Цветан Цветанов постави началото на злоупотребата с информация от СРС-та

Фев 02, 2011 Новини БСП 0 1441

  Вътрешният министър Цветан Цветанов постави началото на злоупотребата с информация от СРС-та

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов постави началото на злоупотребата с информация от СРС-та. Това беше една грозна манипулация. Създаде се прецедент, който отключи кутията на Пандора. Това заяви зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов от парламентарната трибуна. Той обяви, че левицата ще подкрепи искането да бъде създадена анкетна комисия заради скандалния случай с лекарите в Горна Оряховица и четените от Цветан Цветанов СРС-та в пленарна зала. Според Найденов, комисията не би могла да изтрие публичното унижение на хората, които са избрали медицината за своя професия, нито обидата на лекарите от Горна Оряховица. Няма да намали и възмущението от поведението на министър Цветанов, който посочи лекарите за злодеи и произнесе присъда от трибуната на парламента. Комисията обаче може да разкрие механизма за злоупотреба със СРС-та и как те се превърнаха в единствено средство за придобиване на информация. „Хората очакват отговори за Бирата, контрабандата, митниците, политическата зависимост и политическото покровителство", изтъкна Ангел Найденов. Той изрази възмущението си от размотаването и нежеланието да се дадат отговори от управляващите. Зам.-председателят на ПГКБ определи като удобно постановлението на Софийска градска прокуратура по случая.

Михаил Миков изтъкна, че постановлението на градската прокуратура, на заместникът й Джамбазов, е несъстоятелно, законово необосновано и крайно неубедително. Депутатът отбеляза, че актът не е окончателен и добави: „Ние ще обжалваме пред Софийска апелативна прокуратура". Миков изтъкна, че от постановлението става ясно, че вещественото доказателство е било магнитен диск, а не четиво за министъра. „Ние не чухме какво са си говорили лекарите. Ние чухме текст, прочетен от вътрешния министър на базата на информацията", поясни зам.-председателят на ПГКБ. Георги Божинов също изрази съмнение, че лекарите са говорили така, както беше прочетено в парламента. По думите му, от случая ще стане ясно дали в България ще им а върховенство на закона или върховенство над закона.

„Ако Народното събрание откаже да създаде такава анкетна комисия, то ще откаже да изпълни едно свое конституционно задължение. Народното събрание е длъжно да упражнява законодателната власт и да упражнява парламентарен контрол по въпроси от особен обществен интерес", заяви зам.-председателят на парламента Георги Пирински. Бойко Великов изтъкна, че има редица неизяснени въпроси, с които парламентарната комисия трябва да се занимае. Той напомни, че в предходното Народно събрание беше създадена комисия заради трагедията в Лим. Благодарение на работата на комисията бяха променени няколко закона и наредби. Аналогично сега биха могли да се подготвят промени в Закона за СРС-тата. 

Според Андрей Пантев не става дума за инцидент, а за явление. „Става дума за преднамерено принизяване на лекарската професия и абсолютизиране на лекарските грешки", заяви депутатът от левицата. Пантев изтъкна, че политическите грешки са много по- страшни от лекарските, защото често пъти те предрешават съдбата на милиони и живота на десетки хиляди. „Не може да си въобразите, че всичко е позволено", обърна се Пантев към мнозинството от ГЕРБ и добави: „Понякога, за да се извиниш, се иска повече достойнство и мъжество, повече увереност, отколкото ако упорито повтаряш глупави несъответствия".