Стоян Мирчев: БСП има конкретни мерки за подпомагане на българските граждани

Окт 07, 2021 Новини БСП в медиите 0 702

Кандидатпрезидентската двойка на БСП е Румен Радев и Илияна Йотова

„Ние подкрепяме Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат и фактът, че двама от тримата ни представители в Инициативния комитет са зам.-председатели на партията, еднозначно показват коя е нашата кандидат-президентска двойка. Всеки опит да се внуши друга мисъл на българските избиратели е опит за манипулация и опит за изкривяване на истината.“ Това заяви водачът на листата на "БСП за България" в Перник Стоян Мирчев в ефира на БТВ.

В предаването “Тази сутрин“ той обясни, че номинациите по структурите, които вече са минали, винаги са били част от вътрешнопартийния живот на левицата и кандидатпрезидентската двойка на БСП е Румен Радев и Илияна Йотова. По думите му е било нормално да има и други номинации, тъй като всички членове имат право да заявят своите предпочитания.

Стоян Мирчев обясни, че левицата е имала различия с Румен Радев през тези 5 години, но е имала и прекалено много допирни точки и добави: „БСП е партия, която когато види някаква нередност веднага взимаме отношение, независимо кой управлява държавата или президентството“, каза той.

По думите му има проблеми за България, които незабавно трябва да бъдат  решени: „В момента виждаме как се вдигат цените на тока. За нас служебното правителство не предприема достатъчно силни мерки, за да се противодейства на това. Затова още с началото на следващото Народно събрание имаме 4 мерки, за да можем да подпомогнем българските граждани“, посочи той и ги конкретизира: „Намаляване на ДДС на енергоносителите, намаляване на ДДС на храните на т.нар. “малка кошница“ - това са нещата, които ползва всяко домакинство в ежедневието си, подпомагане на семействата за първите 200 киловатчаса. Имаме редица мерки и в момента съставяме план за първите 100 дни, тоест трябват адекватни решения, за да предотвратим следваща икономическа криза“, отбеляза той.

Социалистът припомни, че левицата е имала подобен пакет от мерки за първите 100 дни и в миналата кампания, но в момента те трябва да бъдат адаптирани към новите реалности.

Във връзка с казуса за сградата на “Позитано“ 20 Стоян Мирчев поясни, че по закон от 2019 г. партиите не дължат наем за помещенията, които ползват за своята дейност и трябва да заплащат само парите по режийните. „Ние изпълняваме законите, но със задна дата настоящият областен управител е начислил наем, който по закон ние не дължим. Казусът ще бъде разрешен по съдебен път“, категоричен бе той.