Ирена Анастасова: БСП с нищо не е нарушила закона, не дължим нищо като наем за “Позитано“ 20 и ще търсим правата си в съда

Окт 06, 2021 Новини БСП в медиите 0 724

БСП беше единствената политическа сила, която беше спокойна и уравновесена, която не отстъпи от предизборните си обещания

„Тези опити да се бие клин между президента и БСП не са от вчера, особено в последната година имаше какви ли не внушения. Няма разнобой между президента Радев и БСП, заявихме го многократно, това е и позицията на БСП. Не само това, с решение на Изпълнителното бюро излъчихме официални представители в Инициативния комитет. Това сме Кристиан Вигенин, аз и проф. Гайдарски, ще работим за президента Радев и неговото повторно избиране за президент.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и водач на листата в Монтана Ирена Анастасова в ефира на радио “Фокус“. 

Тя раздели действията на служебния кабинет от подкрепата на левицата за президента като каза, че позицията на Изпълнителното бюро относно сагата със сградата на “Позитано“ 20 няма нищо общо с президентската кампания. „По този казус изразихме категорична позиция. Смятаме, че действията на областния управител са некомпетентни. Каквото има да казваме сме го казали, останалото ще го решава съдът, защото така се случва в правова държава - действа се според закона. БСП с нищо не е нарушила закона, БСП не дължи нищо като наем за “Позитано“ 20 и ще си потърсим правата в съда“, категорична бе тя. Анастасова допълни, че според нея става въпрос за незнание и некомпетентност от страна на областния управител, но въпреки това е непростимо и затова левицата иска оставката му.

Очакванията на левицата за предстоящата кампания зам.-председателят коментира така: „Нашето поведение на терен винаги е свързано с това, че ние се опитваме да стигнем до много повече хора, да проведем разговори, силата на БСП е в това. От гледна точка на останалите политически играчи ние няма от какво да се притесняваме. Разбира се, като партия на 130 години освен позитиви имаме и негативи, но ние сме познати на българските граждани, остава те да си сверят часовниците с това, което се случи в 45-то и 46-то Народно събрание и да признаят, че БСП беше единствената политическа сила, която беше спокойна и уравновесена, която не отстъпи от предизборните си обещания“, обясни Ирена Анастасова.

По думите й БСП ще продължи да казва нещата такива, каквито са, без задкулисни намерения и разговори. „Нашата стратегия е, че ние сме открити. Това може да не се хареса на всички, но това сме ние.“ Анастасова допълни, че в близките дни БСП ще обяви най-спешните мерки, които трябва да бъдат предприети и които тя ще направи, ако социалистите са част от управлението в първите 100 дни: „Това е именно намаляване на ДДС на енергоносителите за 6 месеца напред, намаляване на данъка върху храните от малката потребителска кошница, субсидия за всяко домакинство за първите потребени 200 киловатчаса. Тоест ние ще предложим не само предизборната си платформа, но и ще обясним на хората какво ще направим в първите 100 дни“, посочи тя.

Относно възможно партньорство след изборите на БСП с “Продължаваме промяната“ зам.-председателят на БСП обясни, че първо трябва да се види програмата им. „На базата на какво те казват, че ще сключат коалиция с “Демократична България“ и “Изправи.бг! Ние идваме“? Би следвало да се видят приоритетите, защото в момента се говори само за постове и личности“, заяви Анастасова като по думите й БСП е показала, че е отворена за диалог и ще разговаря с всички, които имат доброто желание да се състави правителство не само на думи, но и на действия.