Филип Попов: БСП ще бъде фактор на стабилност и в следващият парламент

Окт 05, 2021 Новини БСП в медиите 0 601

Искаме България да бъде модерна, правова, европейска държава, в която всеки български гражданин има бъдеще

„БСП тръгваме на тези избори, поставяйки на преден план важни и неотложни въпроси, които  държавата трябва да реши“. Това заяви в ефира на BG on Air Филип Попов, член на Националния съвет на БСП. Според него БСП е показала и е доказала в предишните две народни събрания, че е последователна, ясна, категорична и прозрачно прави своята политика.

Като основни въпроси пред страната ни Филип Попов постави – покачването на цената на газта, ток, парно, COVID кризата, Планът за възстановяване и развитие, нарастващата инфлацията. 

„Очевидно служебният кабинет не може да се справи с тези проблеми. Ние предложихме конкретни, точни и ясни мерки“, обясни социалистът. Като основни мерки той посочи - намаляване на ДДС и акциза на енергоносителите за първите 6 месеца, с възможност този срок да бъде удължен; намаляване на данъка на малката потребителска кошница, както е в Гърция; субсидия за всяко домакинство на 200 kWh. (в Гърция тя е 300 kWh); домакинствата с недостатъчно доходи да имат достъп до определени мощности за 6 месеца, а в случай, че те не могат да си платят електричеството, да не им се спира токът за срок от 10 месеца. „БСП показа, че подхожда държавнически и отговорно. Потърсихме партньори в предишния парламент с изключение на ГЕРБ и ДПС, и направихме всичко възможно да има редовен кабинет“, припомни той. По думите му един следващ редовен кабинет трябва да подходи много отговорно и към така наречената „Зелена сделка“ – да поиска от Брюксел да не се затварят "Мариците" до 2035 г., както е извоювала Полша до 2050 г. 

Като други важни реформи Филип Попов  посочи тези в съдебната система, здравеопазване и всички стълбове на държавността.л, които са разрушени.

„БСП за България" ще направи всичко възможно да има редовен кабинет в България. Без БСП няма как да има стабилно правителство“, категоричен бе Попов. Той подчерта, че и социологическите проучвания показват, че БСП ще бъде фактор на стабилност и в следващия парламент. „Ще работим за редовно правителство, което да се заеме с тези спешни мерки, за да могат българските граждани да преживеят тази криза“, обясни социалистът. Той отрече налагането на разделението на партии на статуквото и на промяната. Попов припомни, че БСП е първата партия, която се е борила срещу статуквото и модела на ГЕРБ.  „Искаме България да бъде модерна, правова, европейска държава, в която всеки български гражданин има бъдеще и развитие, не да мисли дали ще може да плати тока си, дали ще им пари за храна или за лекарства“, подчерта социалистът. Според него с отговорност, мъдрост и по-малко егоцентризъм от някои партии ще може да се състави редовен кабинет, който да се справи с проблемите в страната.  Той бе категоричен, че от всички партии БСП няма да провежда разговори с ГЕРБ и ДПС.

Попов подчерта, че БСП е единствената партия, която е показала и приоритети за първите 100 дни. Той заяви, че водачите на БСП са специалисти, доказани в своите сфери, както и в парламентарните битки срещу ГЕРБ и техния начин на управление. Като битки в последните два парламента Попов посочи тези за преизчисляване на пенсиите, повишаване на майчинските, парите за студентите.  “С тези водачи и своето поведение през последните месеци БСП върви към един много по-добър резултат“, категоричен бе социалистът.

По повод президентските избори Попов коментира, че БСП е заявила своята подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова. „Надяваме се на един смислен дебат между кандидатите по теми, които са от правомощията на президента“, допълни той. По отношение на кандидата на ГЕРБ за президент, социалистът заяви: „Той сам се определи като „обединител“. Кой ще обединява? Как ще обединява? Кой седи зад него?“. 

По думите му ГЕРБ са символ на корупция, което е доказано от международни и журналистически разследвания. „И ЕС, и САЩ сочат България като пример на корупция и затъваща държава. Кой ще обединява? Тези корупционни схеми ли?“, попита още социалистът.

Помолен да коментира казуса с централата на левицата на „Позитано“, Филип Попов обясни, че той е абсурден. „Касае се за едно безумие, както юридическо, така и политическо. Областният управител на София е извадил изпълнителен лист, при все че в Закона за политическите партии е направена промяна през 2019 г. и тя гласи, че политическите партии с над 1% подкрепа ползват безплатно помещения“, обясни той. Според него трябва да бъде попитан областният управител на София на какво основание е извадил този изпълнителен лист. Той подчерта, че БСП ще търси своите права по съдебен ред. Попов  подчерта, че още повече това да се прави на прага на парламентарни и президентски избори не отговаря на правния мир в България, както и елементарните политически демократични принципи.