Иван Ченчев: БСП показа своята стабилност и желание за промяна

Окт 04, 2021 Новини БСП в медиите 0 770

04.10.2021 г.

"БСП показа своята стабилност и желание за промяна". Това заяви Иван Ченчев, член на Националния съвет на БСП в ефира на на БНТ. "Ние от БСП не се крием от каквото и да е политическо действие. Това беше наш подход, който целеше още на миналите президентски избори да разтвори ветрилото, за да може нашият кандидат да спечели. Това се случи тогава, разчитаме да стане и сега", каза той. Социалистът коментира, че това че сега зад Радев застават и други партии е по-добре за него. "Сега има наши представители в инициативния комитет, както и много общественици. Това говори за успеха на Радев да консолидира подкрепа около себе си", обясни той и допълни, че така се е случило и в БСП. "Не само след решението на Националния съвет, но и след протичането на всички конференции е ясна подкрепата за Радев", каза социалистът.  

Ченчев подчерта, че някои от другите партии са бягали от отговорност, а БСП е показала през това време, че може да носи отговорност и да застава зад решенията си - както по отношение на президентството, така и по отношение на действията си в парламента и извън него. Попитан дали партиите са се скрили зад инициативните комитети, той заяви: "БСП показа своята стабилност и своето желание и намерение, своите кандидати в листите. Ние не се крием. Стоим зад всяко свое политическо действие", категоричен бе той. На въпроси относно подкрепата на други партии за Радев, Ченчев отговори, че за това трябва да бъде питан самият президент. Попитан дали новият проект ще "дръпне" гласове от БСП, социалистът отговори, че в началото е имало такива притеснения, но след провеждане на редица разговори със структурите на левицата, такива вече няма. "Какво правят те, си е тяхна работа. Влизаме в едно състезание, в което гласът на всеки български гражданин е важен и ние се стремим и се борим за него", обясни той.

По повод започналите разговори между някои от новите партии, Ченчев заяви: "Не бива преди да са минали изборите да се поставят пак някакви разделителни линии и да се говори под условие". По думите му БСП е показала своята диалогичност. Според него трябва да има едно правителство, което да реши много проблеми, възможно най-скоро. "Ние ще работим точно за това. Нека от "Продължаваме промяната" да не бързат. Имаше и друга партия, която имаше сериозни заявки по отношение на промяната, но те не се случиха", припомни социалистът. Той подчерта и че отделни агенции дават между 4-то и 5-то място на тази партия. "Нека малко се смирят и да действат по-разумно и политически". По думите му  има национални приоритети,  около които може да се постигне обединение и вече всеки трябва да го осъзнава.

Помолен да коментира дали президентската кампания  е станала по-интересна с новите играчи, които са се включили, Ченчев отговори: "Да, стана по-интересна. Нека бъде честна, достойна надпревара". Според него проф. Герджиков е сериозно име и представлява сериозна институция. На въпрос за Лозан Панов той заяви, че той е сериозно име в своите среди, но според него няма шанс за балотаж - формацията, която го е подкрепила първоначално е заявила, че ще подкрепи Радев. По думите му широкото ветрило, което е събрал Радев и високите очаквания към Герджиков ще лишат Панов от възможността да стигне до балотаж. По повод на кандидата на ГЕРБ за президент, Ченчев заяви, че се е търсела фигура, която да бъде приета като обединител. Според него друго е по-важното - да се говори по политики. Той изрази мнение, че основните теми в президентската кампания трябва да са - национален суверенитет, национална сигурност.

На въпроса кое ще е приоритет за БСП - президентските или парламентарните избори, Ченчев заяви, че те са еднакво важни.