Драгомир Стойнев: Без БСП не може да има стабилно правителство на промяната

Окт 03, 2021 Новини БСП в медиите 0 924

В служебното правителство има пробойни

“Сега трябва да се види кой какви политики предлага. Програмата на БСП цели: стабилност, устойчивост, увеличаване на доходите, спокойствие на българските граждани, спокойствие и в енергетиката, здравеопазване, което да отговаря на нуждите на българските граждани". Това заяви в ефира на БНР Драгомир Стойнев, член на Националния съвет на БСП и водач на листата с кандидатите за 47-я парламент на левицата в Пазарджик.

„С кандидатурите на на Атанас Герджиков и Лозан Панов битката за президентския пост става много интересна“, каза той. По думите му ако за първия му мандат президентът Радев е бил безалтернативен, за втория мандат ще му трябва голяма обществена подкрепа, за да запази поста си". На въпрос дали БСП ще продължи подкрепата си за него, Стойнев отговори: „Имаме демократични принципи да чуваме своите членове. До сега те извеждат на първо място двойката Радев-Йотова“. Той припомни, че преди 5 години българските социалисти са положили много усилия и воля, за да издигнат, наложат и изберат президента Радев. Социалистът подчерта, че от БСП има много по-голямо очакване, отколкото от другите партии застанали зад Радев. „Българските социалисти очакват да получат в замяна това,  което дават“, заяви Стойнев и припомни, че политическият генезис на президента идва от БСП.

Помолен да коментира кандидата на ГЕРБ за президентските избори, Стойнев отговори: „Очакванията бяха за чисто партийна кандидатура. Създадоха и инициативен комитет, където има знакови личности“. По думите му кандидатурата на Лозан Панов не е за подценяване – човек доказал се в съдебната система и борец срещу задкулисието. „Очаква ни много интересна политическа битка. Хубавото е, че зад всеки от тези кандидати ще има и конкретни политически сили, която ще ги подкрепи, както БСП ще подкрепи Радев“, каза той.

Драгомир Стойнев заяви, че БСП се бори за първо място, за доверието на хората. „Ние сме принципна и последователна партия, понесли сме много обиди в името на България. Готови сме с управленска програма и за съставянето на ново правителство“, каза още социалистът. По думите му не случайно много политици са дали висока оценка за диалогичността и принципността на БСП. 

 

“Когато държавата е в беда не трябва да има лични, а само държавни интересни. Който защитава държавните интереси може да разчита на подкрепа от БСП“, обясни Стойнев. Той подчерта, че това което е спряло левицата да подкрепи „Има такъв народ“ е била кандидатурата на Петър Илиев. „Видя се, че сме били прави“, каза той. 

Драгомир Стойнев заяви, че ако и другите партии са узрели за диалогичност могат да разчитат на БСП. Той изрази съмнение,  обаче, че това ще стане. „Кирил Петков е започнал да раздава постове, преди да са минали изборите. Това не е зряло. Така не се прави“, категоричен бе той. Според него първо трябва да се говори за политики, едва след това за постове.

Стойнев заяви, че БСП е посочила 5 ясни приоритета, за които ще търси парламентарен консенсус - борбата срещу бедността и неравенствата, кризата с COVID-19, енергетиката, Плана за устойчиво развитие и предстоящата бежанска криза. „На база на парламентарен консенсус по тези въпроси можем да говорим за бъдещо правителство“, заяви той. По думите му в краткосрочен план то може да бъде кризисно, в средносрочен – програмно, а за цял мандат - коалиционно. 

“Категорично сме против предварително да се раздават постове и да се чертаят разделителни линии“, обясни Стойнев.  Според него някой, който сам нарича себе си „почтен“, е доста съмнителен. Драгомир Стойнев обясни, че след резултатите от изборите в зависимост коя партия каква подкрепа ще получи от суверена и се види каква тежест ще има в следващия парламент, ще се търси парламентарен консенсус за сформиране на един от трите споменати вида правителство.

Попитан дали БСП би влязла в коалиция с ДПС и ГЕРБ, Стойнев  отговори с не.  „БСП е опозиция в продължение на дълги години и единствена се бореше срещу модела ГЕРБ. Въпреки всичко устояхме и доказахме, че искаме промяна и правителство на промяната. Трябва да е ясно, че без БСП трудно може да се състави такова“, каза социалистът.  

Помолен да коментира реденето на листите в БСП, Стойнев обясни, че Националният съвет взема решенията за водачите на листите, както и че винаги има недоволни. „На тези избори  в името на страната трябва да забравим вътрешнопартийното напрежение“, категоричен бе социалистът. Той обясни, че освен водачи трябва да има качествени лица и в самите листи.

На въпрос дали трябва да има правителство на всяка цена Стойнев отговори, че това не трябва да е с цената на всичко. „Българските граждани имат нужда от редовно правителство. Въпреки че върши добре своята работа, служебното правителство,  има пробойни“ По думите му българските граждани имат нужда от редовно правителство и работещ парламент, които да се справят с проблемите на страната ни.