Борислав Гуцанов: Време е за държавническо мислене и диалог в името на хората

Спирането на източването през ин хаус процедурите и единна морска политика са важни задачи за решаване от следващия парламент

„Две са първите задачи, които си поставям за следващия парламент“, заяви днес в предаването „Позиция“ на Радио Варна лидерът на БСП - Варна и депутат от 46-ото Народно събрание Борислав Гуцанов. Първата е: Спиране на порочната практика за раздаване на държавни средства без търг и конкурс по схемата „ин хаус“, която се превърна в хранителнасреда за корупция по време на управлението на ГЕРБ. Много се надявам прокуратурата да започне проверки на всички колекционери на средства, които източиха от държавата 7,8 млрд. лева само за една година, заяви Гуцанов. С тези пари днес можеше да има АМ „Черно море“, нови товарни пристанища във Варна и Бургас, нов панорамен път Варна – „Златни пясъци“, а свлачището „Трифон Зарезан“ да е в миналото, а не да навърта 16-та година като един от най-големите и нерешени въпроси на Варна, илюстрира лидерът на градската левица в морската столица.

„Втората задача, която приемам и като лично предизвикателство, е да обърнем погледа на държавата към морето, морската индустрия, морското спасяване и проблемите на брегоукрепването. За морска държава като нашата това би следвало да са основни приоритети. И за примери не трябва да се оглеждаме много далеч. Достатъчно е да обърнем поглед към съседна Румъния, която вече е в друга орбита, а ние още тънем в тресавището, в което, и благодарение на управлението на ГЕРБ, сме близо 15 години“, коментира Гуцанов. Той обяви, че ще инициира широко обсъждане между компетентните институции на темата за морското спасяване.

„Смятам, че трябва да бъде реализирана идеята, обсъждана на заседанието на Парламентарната асамблея за черноморско икономическо сътрудничество през 2013 г. за създаването на Единен център за търсене и спасяване в Черно море, който да обедини ресурсите на всички черноморски държави. Трябва да бъде създаден протокол за действие в ситуации като тази с „Вера Су“, за да се гарантират животът и здравето на хората, безопасността за екологията и целостта на кораба”, аргументира тезата си градският лидер на социалистите във Варна.

„Нужно е спешно да се решат и проблемите с брегоукрепването. Докато ние още спорим да има или да няма изкуствени острови, Румъния вече инвестира в такива дейности 841 млн. евро, 602 млн. евро от които са по линия на европейските фондове. На път сме да проспим всички програми, свързани с инвестиции в морската индустрия, докато северната ни съседка реализира дейности, в които вече има открити над 175 000 работни места“, предупреди Гуцанов.

„Вярвам, че въпреки умората от многото избори през тази година, всички интелигентни и мислещи хора ще оценят държавническото поведение и проявената диалогичност и дипломатичност от страна на БСП, особено по време на трудния 46-ти парламент. Вярвам, че времето на партийното разделение отдавна мина и дойде нуждата от обединение на идеи, приоритети и усилия в името на това хората да живеят достойно днес и сега, а не да се чудят как да вържат двата края и да се страхуват от бъдещето“, коментира кандидатът за 47-ия български парламент.