Георги Гьоков: Заслужава ли българският пенсионер да живее по-добре – безспорно ДА!

Окт 01, 2021 Новини БСП 0 1202

Това заяви във Фейсбук Георги Гьоков

На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото. На този ден всички трябва да се радваме и празнуваме заедно с тях. Но има ли повод за радост?

Подкрепата на хората през целия им жизнен цикъл е една от основните цели на социалната политика. Не винаги обаче по-младите поколения съумяват да дадат заслужената благодарност и разбиране на предишните поколения за техния принос за съграждането и икономическия растеж на страната. 

Съвремието в което живеем ни налага и все повече ще ни налага да обръщаме по-голямо внимание на възрастните хора между нас. Демографската катастрофа и ниската раждаемост, емиграцията и желанието на младите хора да търсят реализация в чужбина водят до постоянна тенденция на застаряване на обществото ни. Обезлюдяват се българските села и градове и все повече от тях остават с преобладаващо възрастно население, факт който навява на обреченост. Възрастните хората наред с материалните трудности се сблъскват и с друга несгода – самотата. Защото са оставени с болката и тъгата по младостта, сами да се справят с проблемите си. Самота не само в буквалния смисъл на думата, а и с това, че се превръщат в забравени от обществото хора, които тихо и полека угасват в един див и хищнически свят, в който значими са само финансовата стабилност, печалбата и успехът на всяка цена. Един свят, без грижа за тях, който ги е превърнал в статистическа група и нищо повече.

Днес българският пенсионер получава на месец горе-долу толкова, колкото средните пенсионери в по-богатите страни в ЕС получават за един ден. В България, от всички европейски страни, пенсиите са най-ниски.

И ни боли, че нашите майки и нашите бащи, бабите и дядовците ни, хората, които с неуморния си труд градиха родината ни, хората, които отгледаха и осигуриха съществуванието на днешното поколение българи, са с пенсии под прага на жизнения минимум. Оставили сме ги да мизерстват. Оставили сме ги с пенсии крайно недостатъчни не за здравословно, а въобще за хранене, недостатъчни не за лукс и разкош, а да не им е студено през зимата, недостатъчни за скъпите лекарства, недостатъчни за плащане на битовите и другите нужди, недостатъчни дори и за най-лошото медицинско обслужване. Обществото ни ги е обрекло на ранна смърт, не случайно България е с най-ниска продължителност на живот в целия Европейския съюз!

Българският пенсионер с най-ниска пенсия при най-нисък праг на бедност. Да си възрастен човек в България е трагично! 

ЗАТОВА ПРОСТЕТЕ МИЛИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА!

Но, ....... нека никой не Ви смята за бедни, защото Вашите сърца са богати! Продължавайте да участвате активно в обществения живот, а Вашата всеотдайност и принос за развитието на нашата родина заслужават адмирации.

Бленуваният висок и стабилен икономически растеж не е цел, а само средство за постигане на цел от по-висок ранг, по-добро жизнено равнище и качество на живот на всички българи. Възрастните хора имат нужда от нова перспектива. Досегашните политики не са адекватни на техните реални проблеми и на тяхното положение, и крият системни проблеми, които следва да се решават. Задълбочават се неравенствата, увеличават се хората, живеещи под прага на бедността. Това означава други политики за здравеопазване, за образование, за култура, за доходи, за социална и правова защита.

Заслужава ли българският пенсионер да живее по-добре – безспорно ДА! 

За да постигнем това ние от БСП отдавна предлагаме, но днес е крайно време всички да признаем провала до момента и да заработим за увеличаване на доверието в социалната система, като приемем "Закон за възрастните хора" и чрез него допълнителен фонд за дългосрочна грижа за възрастни (и хора с увреждания) и направим "Пенсионна реформа", която: да повиши адекватността на пенсиите  -  преизчисляване на всички пенсии, вкл. и увеличаване на приноса на стажа във формулата за размера на пенсията; да разшири съществуващите гъвкави елементи за насърчаване по-дългото оставане на пазара на труда (всяка година стаж след придобиване право на пенсия да носи по-голям процент, например: 1 г. – 4%, 2 г. – 4.5%,  3 г. – 5%  и т.н.); и още много други неща.

Трябва да имаме морал да направим тези неща, оправданието, че няма пари е несъстоятелно пред нашите майки и бащи.

Старостта е естествена част от живота на всеки един човек. Нека направим така, че тя да бъде изживяна достойно. Възрастните хора заслужават внимание и уважение не един, а 365 дни от годината. 

В деня, в който всички по света отдават почит към хората от третата възраст, поднасям своето уважение и своята обич към Вас, своята признателност, любов и ангажираност. С работата си се надявам и в бъдеще да допринасям за Вашето по-добро съществуване и добруване. 

Време е вече да преклоним глава пред тези, които са ни създали, отгледали са ни с любов, направили са ни достойни хора, лишавайки се от всичко, за да може ние да получим образование, квалификация и старт в живота. И по стара българска традиция отглеждат и възпитават нашите деца.

 

ЧЕСТИТ ДА Е ПРАЗНИКЪТ ВИ МНОГОУВАЖАЕМИ ВЪЗРАСТНИ БЪЛГАРИ!