Димитър Данчев: БСП ще работи в посока поставяне на конкретни въпроси и търсене на конкретни решения

Сеп 30, 2021 Новини БСП в медиите 0 784

БСП е единствената партия, която има готова програма с ясни приоритети

„В 45-то и 46-то Народно събрание БСП показа, че е една разумна и последователна формация, че може да създава среда, в която партиите да говорят и точно с идеята да се водят разговори за промяна и за решаване на конкретните проблемите на страната. Ние сме твърдо уверени, че проблемите като инфлацията и високите цени на тока могат да бъдат решени,  само когато имаме редовно правителство. В тази кампания БСП ще работи в тази посока - в поставяне на конкретни въпроси и търсене на конкретни решения.“  Това заяви народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ в 46-то НС Димитър Данчев в ефира на радио "Фокус".

По думите му пандемията и ограниченията ще бъдат предизвикателство за предстоящата кампания, но БСП няма да спре да търси прекия диалог със своите членове и симпатизанти. „Българските граждани искат устойчивост и предвидимост в управлението, искат да се намират решения за конкретните проблеми с тях свързани“, каза още той.

Последните два парламента Димитър Данчев коментира така: „Факт е, че преобладаваше диалог, който по-скоро отвращаваше българските граждани от парламента като институция. БСП беше онази партия, която показа какво трябва да прави една отговорна и последователна партия за намирането на баланс в отношенията между политическите партии. Надявам се, че този път разумът в 47-то Народно събрание ще надделее и партийното поведение, което показаха някои политически формации, ще бъде преодоляно.“ Социалистът изрази още надежда, че в следващия парламент ще надделеят разговорите по политики и няма да се говори само за разпределение на постове, пари и личностни нападки.

Димитър Данчев посочи част от политиките, на които БСП държи най-много са промяната на модела на управление на България, както и намиране на решения за нещата, които трябва да бъдат свършени. „При разговорите с останалите партии за нас ще бъде важно кой поставя националния интерес над личния си. Ние ще търсим и решението на няколко основни проблема - на първо място това са проблемите, свързани с икономическото развитие на страната ни, преодоляването на инфлацията, която води до допълнително задълбочаване на неравенството в България. На второ място е преодоляването на последствията от ковид кризата, за разширяване на мерките и то в секторите, където служебното правителство не успя да се справи. Ще работим още за бързото придвижване и реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост, който все още не е изпратен в Брюксел.“ Като приоритети за левицата Данчев добави още справяне с бежанската криза, проблемите в енергетиката, здравеопазването и образованието.

Той припомни, че БСП е единствената партия, която има готова програма с ясни приоритети.

На въпроса как си обяснява и дали е възможен лозунгът “Десни инструменти за леви цели“ Димитър Данчев отговори: „Да правиш такава политика означава, че нямаш никаква идея какво е политика. Очакваме да видим цялата управленска програма на “Продължаваме промяната“, за да видим как ще съчетават тези десни мерки с леви цели. С това новият проект показва, че няма никакви идейни политики“, коментира той.

Депутатът от левицата бе категоричен, че държавата има нужда от стабилни институции както президентска, така и парламент. „Както се вижда не може да има нормално функционираща държава без всички да работят заедно и в синхрон. Служебното правителство не може да реши на практика нито един съществен проблем като цената на тока, без работещ парламент“, обясни той.