Георги Гьоков: БСП е подготвена, предвидима и консолидирана, знае какво и как трябва да се направи

Сеп 28, 2021 Новини БСП в медиите 0 833

БСП запази спокойствие и диалогичност в 46-я парламент, затова социологическите проучвания показват, че поведението ни е било правилно

„Ние сме подготвени, предвидими, консолидирани, знаем какво и как трябва да се направи. През последните 5 години БСП е категорична опозиция на модела “ГЕРБ“ и искаме промяна. Идентифицираме проблемите и сега се вижда, че служебното правителство изкарва същите проблеми, за които говорим от толкова години. Социологическите проучвания показват, че поведението на левицата в последните месеци е било правилно.“ Това заяви народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ в 46-то НС Георги Гьоков в ефира на БТВ-радио.

Той определи 46-я парламент като много раздробен, по думите му са минати всякакви граници на поведение между “партиите на протеста“. 

„Ние запазихме спокойствие и диалогичност, стоим добре в политическото пространство“, коментира Гьоков.

Във връзка с Инициативния комитет за издигане на Румен Радев за втори мандат, социалистът обясни, че Изпълнителното бюро е решило трима души да бъдат представители на партията - това са Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и проф. Радослав Гайдарски. Той припомни, че официалната подкрепа за президента от левицата е дошла малко след изборите през април месец, когато Националният съвет на БСП е взел решението за подкрепа на кандидат-президентската двойка.

Според Георги Гьоков при коалицията “Продължаваме промяната“ прави впечатление следното: „На първо място лозунгът, че с десни политики ще се постигат леви цели. Това е опит за обезличаване на идеологиите на партиите и е твърде опасен, абсолютен оксиморон и популизъм.“ На второ място социалистът коментира името на коалицията: „Тя, промяната, не е започнала, да сменяш директор на предприятие не е промяна. Промяната е в парламента, където да имаш смелостта да промениш законите, които генерират корупция и да се опълчиш срещу системата и модела “ГЕРБ“. 

Депутатът от БСП  няма притеснения, че електоратът на левицата ще бъде привлечен от новия политически субект, тъй като е логично да вземат най-много гласоподаватели от десните.

„БСП категорично заявяваше в 45-то и 46-то НС и сега преди да се състави 47-то отново сме категорични, че ще говорим с всички парламентарно представени партии, с изключение на ГЕРБ и ДПС. Това автоматично означава, че ще говорим и с новата партия на Кирил Петков и Асен Василев. Това трябва да го направим в името на България, защото насреща се задава една заплаха от финансова нестабилност и фалити, вследствие на инфлацията“, обясни социалистът.

По думите му всички позиции, извън първото място на изборите, са загуба за БСП, но достойно представяне за левицата ще означава повишаване на резултатите от вече предходните два парламентарни избора.

Мерките, които служебното правителство предложи срещу високите цени на електроенергията, социалистът коментира така: „Добра идея е да се предоставят компенсация по 50 лева на мегаватчас ел. енергия, изразходвана от малките и средни предприятия, но защо от следващата година, за последното тримесечие колко предприятия ще фалират? Не е достатъчна мярка това. Трябва актуализация на бюджета, това може да не изглежда разумно в очите на българите, но трябва да се поучим от другите европейски държави", посочи Георги Гьоков и даде пример с Испания и Педро Санчес, който въвежда шоков план, данък върху производството на електроенергия да не се начислява до края на годината, а самият данък ще бъде намален. Социалистът обясни, че по този начин се постига 30% намаление на електроенергията, а същия метод се прилага и в Гърция.