Петър Витанов: Победата на левите в Германия е важен знак за цяла Европа, трябва да даде импулс и на БСП

27.09.2021г.

Победата на Социалдемократическата партия в Германия е важен знак за цяла Европа и трябва да даде импулс и на българската левица в лицето на БСП. Това заяви ръководителят на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

Германските избиратели наказаха Християндемократическия съюз (ХДС) за водената политика в последните години и решиха, че лява партия ще решава по-добре техните проблеми.

 „За първи път от 20 години левицата печели в Германия, което е знак, че Европа може да тръгне по нов път“, коментира Витанов.

Германските граждани, които са едни от най-големи донори на средства в ЕС, не искат парите им от данъци да отиват за корупционни схеми. Това кореспондира и с мнението на българските граждани, които също са разочаровани, когато виждат, че европейските пари влизат в джобовете на шепа приближени до властта.

„Критиките към управляващите досега в Германия бяха свързани и с протекцията, която те осигуряваха за някои правителствата в Източна Европа, а по време на кампанията опоненти на Меркел и партията й изтъкваха, че тя е подкрепяла корупционни модели на управления и дори даваха за пример България“, коментира Витанов.

„Германия е важен партньор на България и един от най-големите инвеститори в икономиката ни. Убеден съм, че бъдещото правителство ще работи добре със страната ни“, каза още Витанов