Кристиан Вигенин: БСП излъчва стабилност

Сеп 27, 2021 Новини БСП в медиите 0 1066

Новият проект наподобява бизнес дружество

“Надявам се, избирателите да оценят, че БСП беше предвидима в своите политики и действия, и внесе стабилност в политическия процес в 45-то и 46-то Народно събрание. Ще се опитаме да направим това и в следващия парламент", коментира тази сутрин Кристиан Вигенин. Зам.-председателят на БСП посочи, че промяната е хубаво нещо, борим се за нея, но трябва да е ясно как става тя - като се запази държавността и се спазва Конституцията.

Вигенин коментира актуалната политическа обстановка в ефира на bTV.

Социалистът обясни, че БСП стои зад кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова.

Според него с издигането на двама от заместник-председателите на партията и едно от знаковите лица на левицата - проф. Радослав Гайдарски, като участници в Инициативния комитет, трябва да се сложи край на всички спекулации, които вървяха в последните месеци. По думите му в самия Инициативен комитет за издигане на Радев-Йотова ще има и други лица свързани с БСП.

"Този Инициативен комитет е преди всичко знак към обществото за това, че президентът Радев продължава да бъде непартийно обвързана фигура, човек, който е наистина държавен глава на страната ни. За петте години на своя мандат той показа, че има качествата да води страната", заяви Кристиан Вигенин. 

Той подчерта, че с инициативния комитет се дава знак на обществото, че гласувайки за Радев, ще дадат гласа си за човек, който ще гарантира стабилността в страната, предвидимостта в управлението. "Нека Радев и Йотова да дадат старт на своята кампания и дадат своята оценка, какво искат да кажат с този Инициативен комитет, формиран от тях самите", допълни зам.-председателят на левицата.

По повод продължаващите номинации в БСП, Кристиан Вигенин коментира, че БСП е демократична партия. По думите му само левицата има класическите белези на политическа партия - има партийни органи, които взимат решение, съгласно своя закон - Уставът. "Националният съвет взе принципна позиция за подкрепа на кандидат- президентската двойка Радев-Йотова още през април, но имаме своите уставни ангажименти", каза той и допълни, че до вчера е бил срокът за провеждане на конференциите на местните структури на партията. 

Вигенин обясни, че има и други имена, но огромна част от тях са издигнали Радев и Йотова. "Това ни позволи без никакви колебания да се включим в Инициативния комитет", каза той.

 Вигенин коментира, че е било отговорено на всички въпроси и Радев е дал ясно да се разбере, че не е напуснал полето, от което е тръгнал преди 5 години.  "От казаното от Радев и Йотова става ясно, че вижданията им за принципите, посоката на развитие на страната съвпадат до голяма степен с нашите. Това е важното", подчерта зам.-председателят на БСП.

Вигенин определи новия политически проект като бизнес дружество, което ще бъде регистрирано като партия, но няма идеи и политики. Той попита и ако някога спечелят избори, към кое политическо семейство ще се присъединят, след като според тях "Няма ляво и дясно".  

Кристиан Вигенин обясни, че от началото на прехода БСП се сблъсква с нови и нови проекти, но все още е и ще продължава да бъде водеща политическа сила. По думите му трябва в кампанията всеки да каже за какво се бори и какви са приоритети му, за да може това да се използва и след изборите за основа за разговори на принципна основа. 

На въпрос дали БСП има лидерски въпрос, Вигенин коментира че няма такъв. "Няма друг лидер на политическа партия у нас, който да е избран от всички членове на партията си. Преди една година над 80% от членовете на партията ни  подкрепиха Нинова. Ако това е лидерски проблем, чудя се при другите как би било", категоричен бе той. 

 "Колкото по-силна е БСП, колкото повече народни представители има тази партия, която дава стабилност, сигурност и перспектива на хората в тези трудно моменти, толкова по-добре е за българските граждани. Ударите по БСП отвътре са удари срещу България", заключи Кристиан Вигенин.