Александър Симов: БСП търси за разговор партиите, които са декларирали, че искат промяна

Сеп 13, 2021 Новини БСП в медиите 0 826

Управление на ГЕРБ и ДПС няма как да подкрепим, те са токсични партии, срещу които всички негодуват

„Към момента БСП е обявила официално началото на процедурата за подкрепа на Румен Радев и Илияна Йотова. Сега вече като знаем датата на изборите имаме хронограма, трябва да си минем по нашите процедури“, коментира народният представител от парламентарната група на „БСП за България” Александър Симов в ефира на Нова телевизия. Той допълни, че към момента в левицата не се обсъжда вариант за оттегляне на подкрепата към Румен Радев и не смята, че ще има голям прилив на хора от БСП към хипотетичен нов проект, който на този етап само се предполага, че ще има

В предаването “Здравей, Бългрария“ Александър Симов бе категоричен, че левицата няма да участва в тройна коалиция с ГЕРБ и ДПС: „Имаме решение на конгрес, имаме решение на всичките си върховни органи, че с ГЕРБ и ДПС в коалиция няма да влизаме. Не напразно, когато мандатът дойде при нас, изрично казахме, че ще водим разговори с всички, но не и с ГЕРБ и ДПС.  Те са стълбовете на модела “Борисов“, срещу който всички негодуват“, заяви той като допълни: „Всички много се борят за вниманието на БСП в момента, наясно съм че левицата държи ключа към каквото и да е управление, независимо от политическите гърчове. Но управление на ГЕРБ и ДПС ние няма как да подкрепим, те са токсични партии, няма как да утвърдим подобно нещо“, подчертаи социалистът. По думите на депутата от левицата БСП търси за разговор партиите, които са декларирали, че искат промяна.

Александър Симов припомни момента, в който от левицата зависеше политическата инициатива за съставяне на кабинет и в който БСП покани “Демократична България“ на разговор, те отказаха. „Никой не ги е карал да подкрепят правителство с мандата на БСП, можеха да дойдат за диалог и да обявят своите приоритети“, заяви той като добави, че след това Христо Иванов през медиите е призовал левицата да задържи мандата, за да има време за законите за съдебната власт.

„БСП не е изтривалка на някои политически амбиции, които се реализират винаги в последния момент. Защо тези партии чакаха до последно с тези закони, а не ги прокараха в самото начало. Ние сме обявили своята позиция, в тези закони имаме изчистена позиция, ще ги подкрепим, но те трябва да станат по ясни правила. Не може да искаш в нарушение за закона и Конституцията да има заседание“, категоричен бе Симов.