Стоян Мирчев: По предложение на БСП се помогна на пенсионерите, майките, туризма и здравеопазването

Сеп 12, 2021 Новини БСП в медиите 0 1125

Видя се, че и в този парламент няма политическа воля

„БСП показа, че е единствената мъдра партия, която се бори за интересите на българските граждани. Заради това в бюджета, който беше приет и то благодарение на БСП, има една малка част от нашите предложения, които са пряко насочени към българските граждани. Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Стоян Мирчев в ефира на БНР.

В предаването “Неделя 150“ социалистът обясни окончателното решение на парламента по отношение на пенсиите: „Тези 120 лева са антикризисна мярка – днес я има, утре може да бъде променена в една или друга посока, но това е помощ. Преизчисляването на пенсиите е вече дългосрочна политика“, поясни той като допълни: „Това, което ние първо искахме, но не срещнахме подкрепа, беше една наша дългосрочна идея – старите и новите пенсии да бъдат изравнени, старите да бъдат преизчислени.“ По думите му предложението на служебния кабинет да бъде вдигнат коефициентът на 1.35 също е била добра идея.

„Една част от нещата бяха приети, друга не бяха, а трета част са колкото да замажат очите на пенсионерите. Те бяха и излъгани от българския парламент, само ние от БСП защитавахме позицията, че вдигането на коефициента за годината трябва да стане от 1-ви октомври, но колегите решиха да го променят на 25-ти декември, което означава, че то ще работи само 5 дни до 1-ви януари“, каза още социалистът. Стоян Мирчев обясни, че пари има откъде да се вземат, дефицитът на държавата е малко над 3% и предложенията на левицата щели да се отразят на дефицита с 0.3%.

„Пари има, въпросът е политическа воля дали има, видя се, че и в този парламент няма“, допълни той.

Депутатът от левицата посочи и още една мярка, която бе приета и която БСП е заложила в своята “Визия за България“ още през 2016 г., а именно втората година от майчинството от 380 лв. да стане 650 лв. „Успяхме също да се преборим за пари за туризма, за здравеопазването, за образованието“, допълни той.

Според Стоян Мирчев популизмът и в това Народно събрание е на големи висини. Той припомни миналото Народно събрание, в което всички са били съгласни с модела за преизчисление на пенсиите, предлаган от левицата, но когато е дошъл моментът за второ гласуване, изведнъж останалите партии са го саботирали. „В момента се случи нещо подобно. Всички казват, че трябва да се вдигнат трайно пенсиите на хората, но в последния момент абсолютно всички тези популисти отново направиха, че да не влезе от 1-ви октомври.“ Социалистът изрази опасения, че преизчисленият бюджет е до 31-ви декември, тогава може да има ново правителство, което да реши да промени коефициента.

Според депутатът от левицата е много трудно да се направи актуализация на бюджета от служебно правителство: „Бюджетът е политиката на мнозинството, а в този парламент няма мнозинство. Затова ние от БСП поехме инициативата, когато ни връчиха третия мандат и вече се знаеше, че няма как да се сформира правителство, ние не спряхме консултациите с четирите партии, за да можем да поставим този въпрос за бюджета и да направим така, че да не взриви. Тези усилия, които направихме тогава, доведоха до това, че въпреки ужасните скандали около актуализацията, все пак тя не взриви бюджета“, заяви социалистът.

„Ако бяхме намерили достатъчно диалогичност в “Демократична България“ и в другите две партии, можеше наистина да задържим мандата до 15-ти септември и да се опитаме да приемем други закони. Но когато срещу теб има хора, които въобще не искат да говорят на тема конкретни политики, няма как да очакваме, когато нямаш разговор, няма как да определиш политиките, за които ще се борим“, коментира Мирчев. „БСП не е партията, която докара парламента до преждевремения край. Ние сме партията, която се опита да направи нещо в този парламент, но не срещна разбиране“, допълни той.