БСП предложи допълнителни средства за справяне с мигрантския натиск

Сеп 10, 2021 Новини Избори 0 702

Ще следим изкъсо дали разходите ще покрият нуждите за справяне с мигрантския натиск, заяви Иван Иванов

„Актуализацията на бюджета имаше две задачи - преодоляване на ковид кризата и за противодействие на миграционния натиск. В тази  връзка сме направили предложения, които касаят изменение на бюджета на МВР,  които са продиктувани от нуждите на министерството за борба с миграционния натиск, така и за борба с ковид кризата - МВР-болница.

Той припомни, че БСП е направила предложения, съгласувани с МВР, които покриват разходи в Министерство на вътрешните работи  -  за обезпечаване на дейността на Медицинския институт и МВР-болница,  както и за противодействие на миграционния натиск.

Иванов подчерта, че за съжаление тези разходи не бяха приети от мнозинството във водещата Комисия по бюджет и финанси. „Приет е друг вариант,  който е допълнил първоначалния,  внесен от МВР.  Искрено се надявам този вариант да покрие именно тези нужди на МВР,  още повече, че през предстоящия зимен сезон са необходими тези средства за облекла на служителите,  които биха могли да бъдат командировани по границата и да не изпадат в ситуации,  в които са изпадали при други министри на вътрешните работи  - да си купуват сами дехи и да си строят сами палатки от найлони,  за да могат да нощуват и да предодвратяват мигрантски натиск.”.

„Ние ще следим изкъсо тези разходи да бъдат направени по правилния начин и да покрият нуждите на страната за противодействие на мигрантския натиск.”,  каза Иван Иванов.

За да не затруднява приемането на дъжавния бюджет БСП  направи редакционна поправка.

„Предлагаме да се опише кое ведомство какво ще получи и точно и ясно средствата да бъдат разпределени. В противен случай е възможно да има размиване на ангажиментите и средства да се прехвърлят на други места.”, предложи Иван Иванов.

Министърът на финансите Асен Василев подкрепи идеята на БСП бюджетът за МВР да бъде разделен по пера.

Депутатът от БСП повдигна и темата за нужда от подкрепа за МВР-болницата. Той припомни,  че тя е включена в списъка с ковид болниците,  както и до този момент не са одобрявани допълнителни разходи по тези дейности,  а те се нуждаят от средства.  „Там се лекуват служители на МВР,  а и граждани.”,  заяви Иван Иванов.