Георги Гьоков: БСП е силно отговорна и още преди 3-4 месеца предложихме да се актуализира бюджета

Сеп 10, 2021 Новини БСП в медиите 0 859

БСП е за съдебната реформа, но тя трябваше да се направи от редовно правителство

„Парламентарната група на “БСП за България“ е силно отговорна и още преди 3-4  месеца предложихме да се актуализира бюджета. Тогава още никой не ни обръщаше внимание, защото не бяха стигнали лимитите нито на Здравната каса, нито на Държавното обществено осигуряване, пък и на големия бюджет. Хубаво е, че днес всички са се обединили, без групата на ГЕРБ-СДС, че актуализация на бюджета е необходима и това Народно събрание има воля да я направи в името на българите и на страната.“  Това заяви народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ Георги Гьоков в ефира на България он еър.

По думите му ако няма актуализация, няма да има пенсии, както и плащания за медиците.

В предаването “България сутрин“ социалистът коментира вчерашното пленарно заседание: „Вчера заседанието беше бурно, очаквано. Както при бюджета за ДОО, така и при бюджета за НЗОК има какво да се дебатира. Става въпрос за разпределянето на едни 134 млн. в повече към бюджета на Здравната каса, от които 120 млн. за здравноосигурителни плащания, 4 млн. резерв и 10 млн. за административни разходи. Проблемът е, че тези 120 млн. бяха сложени накуп, не бяха разпределени по различните сектори. Между първо и второ гласуване нашата група се постарахме да “разбием“ тези средства по различните пера на Здравноосигурителната каса и мисля, че го направихме“, обясни депутатът от левицата.

Георги Гьоков определи като необяснимо вчерашното решение на “Има такъв народ“, “Демократична България“ и “Изправи се.бг! Ние идваме“ да напуснат пленарната зала като по този начин отказват да дебатират.

„Ако някой искаше да прави съдебна реформа, трябваше да направи едно правителство, макар и с неясен хоризонт на живот и това беше в ръцете на ИТН, които снощи напуснаха по някаква причина“, заяви социалистът. Той бе категоричен, че вчера левицата не е бламирала заседание на Правната комисия, тъй като не по тяхно предложение няколко пъти парламентът е удължавал работния си ден: „Законът не позволява по едно и също време да има заседание на парламента и на някоя комисия, така че и тук обвинението отпада. Бойкотът на приемането на бюджета беше от страна на тези, които излязоха от залата“, посочи той като допълни, че в никакъв случай БСП не е против започване на съдебната реформа.