Иван Ченчев, БСП: Към кого ни пришиват няма значение, последователни сме в предложенията ни за възрастните хора и младите семейства

Сеп 08, 2021 Новини БСП в медиите 0 868

08.09.2021

"Ние предупредихме, че ще се случи това, което виждаме в парламента, след като получихме отказ от другите партии за разговори между представители от парламентарните групи между първо и второ четене по актуализацията на бюджета. Всичко това доведе до този хаос. Въпросът е как ще излезем от него." Това коментира народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Ченчев по NovaNews.

Депутатът коментира, че има средства за приетите от парламента увеличения в доходите на възрастните хора. По думите му служебният кабинет в отчета си посочва 3.3 милиарда ръст на приходите до юни 2021 година.

"Съвсем спокойно могат да се намерят парите. Нямаме данни, че приходите ще бъдат занижени", коментира още Ченчев. Социалистът бе категоричен, че средства има.

Той заяви, че от левицата са последователни в предложенията и действията си и затова няма как да не подкрепят предложения, касаещи увеличение на доходите на пенсионерите. Ченчев припомни, че от БСП са настоявали минималната пенсия пенсия от 370 лева да влезе в сила от месец октомври.

"Ако така ще продължава в българския парламент, от БСП почваме да мислим, че има заплаха за актуализацията на бюджета. Ние няма как да не подкрепим предложения, които ще увеличат доходите на пенсионерите. Пришиването ни към ГЕРБ и ДПС звучи като анекдот. Към кого ни пришиват няма значение, ние гледаме за какво сме настоявали през годините, вижте какво съдържа програмата ни", подчерта Ченчев във връзка с приетите промени, касаещи пенсионерите и младите семейства.

На въпрос за кандидата за президент на левицата, Ченчев изтъкна:" БСП има своя кандидат за президент - Румен Радев - и имаме решение на Националния съвет на партията."

По думите му левите хора в България са консолидирани. Това личи и по създадената голяма лява коалиция, за която, по думите му, хората по места са настоявали.

"Борисов не е 6 месеца на власт, а всичко е постарому. Няма промяна, а има подмяна", констатира Ченчев.

На въпрос за партия около служебните министри и получена информация към БСП за сондиране в нейните структури, Ченчев коментира, че всеки има право да прави партия, но от левицата биха защитили целостта на структурите си в случай, че някой се опитва да направи пробив там.