Борислав Гуцанов: Без редовен кабинет злоупотребите на ГЕРБ остават ненаказани

04.09

Без редовен кабинет огромните нарушения и финансови злоупотреби, допуснати от управлението на ГЕРБ, ще се заметат под масата, а виновните ще останат безнаказани. Това заяви днес в предаването „Позиция“ на радио Варна депутатът от „БСП за България“ Борислав Гуцанов.

Сред тях са и раздадените 7,8 млрд. лева по процедурата „in house“ на кухи държавни фирми, които веднага са пренасочвани към частни компании, избрани без никаква процедура и при липсваща конкуренция.

Това е огромна сума за която и да е държава в света. Ако това не е хранителна среда за корупция, не знам какво е, заяви Гуцанов. Ние от БСП първи поставихме този проблем с питане до министър-председателя Стефан Янев. Досега трябваше да има ясни действия за търсене на отговорност, но това така и не се е случило още.

Това е и една от причините БСП да направи и невъзможното, за да се стигне до редовен кабинет, при който да се задействат процедурите, които да установят кои са хората, допуснали това грамадно изтичане на публичен ресурс, обясни народният представител от БСП. Затова за мен е необясним отказът на „Да, България“ въобще да разговарят с нас и на ИТН да подкрепят създаване на редовно правителство с третия мандат. Подобни действия само допускат потулване на следите, категоричен е той.

Доколко състоятелни са внушенията, че БСП си е правила ПР с преговорите в рамките на третия мандат, могат да преценят всички, които осъзнават ясно изключително тежката ситуация, в която се намира страната - в политическа и здравна криза и в очакване на мигрантска такава. Разговорите за третия мандат ние водихме с отговорността да успеем да направим редовно правителство. Това, че някой не разбра какво се случва, си остава за негова сметка.

В резултат на държавническото поведение на БСП актуализация на бюджета ще има, но се надявам тя да не се превърне в пазарлък, а да сме адекватни на потребностите на хората, заяви Борислав Гуцанов.

Логиката на живота е по-силна от желанието на този или онзи да се забавят процесите. Проектите, за които и аз настоявам вече 15 години, рано или късно ще се случат. Но по-добре е това да стане сега, а не след 10 години. Достатъчно дълго важните за Варна идеи стоят във фризера, благодарение на управлението на ГЕРБ. Не мога да отрека, че в проекта за усвояване за нуждите на града на пристанище Варна – изток е направена крачка. Но тя е толкова далеч от глобалната идея за промяна, че сведе проекта до зона, тип селски панаир, каза лидерът на градската левица в морската столица.

Моят подпис стои под меморандума за сътрудничество между държавата и община Варна с който още през 2008 г. бе даден старт на проекта за изграждане на интермодален терминал под „Максуда“, преместване там на товарните дейности и след това, след международен конкурс, изграждане на атракционната част – с аквариум, многофункционална зала, зони за разходка, яхтено пристанище, модерен пасажерски терминал, припомни в ефира на радио Варна Гуцанов. Този проект щеше да разшири сезона и да развие два икономически сектора – туризъм и морски бизнес. Аз съм убеден, че това ще стане. Въпреки политическото късогледство и икономическите интереси, които спъват развитието на Варна и страната, категоричен беше той .

Пътят, по който вървим в момента е безкрайно грешен. Отрицанието, хейтът и разцеплението не са продуктивни във време на криза. Време е за диалог и държавническо мислене, за да успеем да съхраняваме и да създаваме, обобщи Борислав Гуцанов.