Тодор Байчев, БСП: Партиите показаха, че не желаят съставяне на правителство и решаване на част от проблемите на обществото

Сеп 03, 2021 Новини БСП в медиите 0 1361

Надделяха партийното его, партийните страсти и личните амбиции на част от хората в парламента

„БСП направи и невъзможното, за да се състави правителство с третия мандат, но не беше откликнато на това наше желание. Надделя партийното его, партийните страсти и личните амбиции на част от хората в парламента. Искахме да поставим ясно и категорично едно единствено нещо - съставяне на правителство с определен срок, с определени приоритети, като в процеса на диалог се решат няколко неща. За съжаление, т.нар. “партии на протеста“ останаха на площада и решиха да продължиха стачкуват.“ Това заяви депутатът от ПГ на “БСП за България“ Тодор Байчев в ефира на България он еър.

По повод отказа на “Демократична България“ да присъства на преговорите с БСП социалистът заяви, че те обикновено не знаят какво да правят: „Единият съпредседател дава едно изявление, другият съпредседател дава друго. Нека да решат сами със себе си как ще се явяват и какво ще правят на изборите.“ Тодор Байчев даде подобен пример с гласуване в парламента от тези седмица, при което първоначалното предложението на БСП за съкращаване срока за приемане на актуализацията на бюджета бе отхвърлено, а след това същото нещо бе предложено и прието от “Демократична България“. „На тях им липсва парламентарната култура, парламентарният живот и парламентарната практика“, каза още той.

Тодор Байчев обясни, че решението левицата да върне мандата на 7-ми септември е вследствие на отказаната подкрепа от другите партии. „Безсмислено е да протакаме и да държим мандата в себе си. И най-вече защо да държим нещо, което никой не го желае. Партиите показаха, че не желаят съставяне на правителство и решаване на част от проблемите на обществото към този момент. Те искат отново да излязат на избори, да обещават, даже да лъжат и вече, ако народът пренареди нещо, да има вариант за съставяне на правителство“, каза той.

„Трябва да дадем възможност на бизнеса да премине през предстоящата ковид криза, както да дадем възможност и на здравеопазването да може да издържи на вълната, която ни очаква“, заяви от кулоарите на Народното събрание депутатът от левицата.

По думите на Байчев левицата е постъпила държавнически, като е решила да не задържа мандата и да го върне.За да се подобри положението на страната в следващия парламент Тодор Байчев бе категоричен, че на първо място са необходими политици, които да могат да си говорят. „Не може от една страна да искаш подкрепа, а от друга да ругаеш тези, от които я искаш. Тези политици трябва да бъдат настроени към диалог и готови за правене на отстъпки. Третото и най-важно да стане ясно на всички, че правителството може д абъде единствено в коалиционен формат“, обясни той.