Кристиан Вигенин, БСП: Няма нужда от нови бежански центрове

02.09.2021.г

„От това, което чух от премиера и министрите мога да кажа, че правителството добре осъзнава пред какво е изправено и е в състояние да се справи с проблемите при бежанска криза. В същото време обаче очаквахме малко по-подредено да се представят мерките по отношение на координацията между ДАНС, ДАР, МВР, МО и Държавната агенция за бежанците.“ Това заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин след изслушване на служебния министър-председател и министри относно готовността и плановете на правителството за посрещане на нова мигрантска вълна.

Вигенин увери, че има осигурен финансов ресурс, включително с предстоящата актуализацията на бюджета.

„Може би си струва да се помисли върху ускоряване на процедурите по получаване на статут на бежанец“, отбеляза той.

По отношение на преградното съоръжение Вигенин отчете, че е станало ясно, че съществуващите проблеми са решими и се предприемат мерки.

„Най-важното обаче е да работи и техниката, защото оградата сама по себе си трудно ще може да спре мигрантите, когато вече стигнат до нея“, добави Вигенин.

Социалистът препоръча повече превантивни мерки за трафиканти, тъй като тяхната дейност ще се засили с наближаването на вълната.

„За нас е важно да няма нови бежански центрове. Няма нужда от тях, а да се помисли за засилване на капацитета на сегашните“, подчерта Вигенин.

Кристиан Вигенин коментира, че на този етап ЕС се бави с цялостен план за Афганистан. По неговите думи трябва да се мисли и за актуализирано споразумение с Турция на равнище ЕС, но и да се засили диалогът по линия на граничните служби с Турция и Гърция.

„Правителството трябва още отсега да направи необходимото, за да стане ясно, че ако се наложи България да поема ангажименти по европейския механизъм за солидарност, това трябва да стане с ясното отчитане на социално-икономическата обстановка в страната“, каза още той.

По-рано заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Иванов зададе въпрос на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за ролята на България в евакуационния процес в Афганистан и дали са приети на наша територия афганистански граждани, на какво основания и с какъв статут.

Заместник председателят на левицата в парламента Атанас Зафиров повдигна въпроса за състоянието и мерките, които  се взимат по рехабилитацията на отвеждащите пътни съоръжения, които в момента са в много тежко състояние и водят до аварии на високопроходимата техника.

„Факт е, че на място се сблъскват с последиците от действията на т.нар. горска мафия и като че ли има известно нежелание от горските стопанства да извършат тази рехабилитация, което води до сериозни затруднения в работата на граничните полицейски участъци“, обърна се Зафиров към служебния премиер Янев.