Хората няма да могат да си ползват годишния отпуск

Янр 27, 2011 Новини БСП 0 1024

  Мнозинството узакони на първо четене хаоса с отпуските     Къде е щастливият министър Младенов, който когато го предупреждавахме, че ще има проблем с отпуските казваше, че няма проблеми? С тези думи зам

 

Мнозинството узакони на първо четене хаоса с отпуските

 

 

Къде е щастливият министър Младенов, който когато го предупреждавахме, че ще има проблем с отпуските казваше, че няма проблеми? С тези думи зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков се обърна към мнозинството в парламента по време на обсъждането на промените в Кодекса на труда, които се отнасят до невзетите отпуски. Миков предупреди, че заради предложението на мнозинството ще се окаже, че някои хора през една календарна година няма да могат въобще да ползват отпуск. Депутатът изтъкна, че  най- големият проблем е в МВР - ако там се приложи законът, това ще означава, че практически няма да може да се покрие страната и да се осигури вътрешният ред. „Там са най- големите обезщетения. Питайте министър-председателя и вътрешния министър те какви обезщетения са взели за неползвани отпуски", обърна се Миков към мнозинството.

         Секретарят на ПГКБ Мая Манолова изтъкна, че хаосът с отпуските се създаде от управляващите. По думите й промените, които предлагат от ГЕРБ,  са противоконституционни и отнемат права на хората. „Би трябвало някой от вас да се извини на българските граждани и на работодателите  за неудобствата, които им създадохте", обърна се Манолова към ГЕРБ.

         Емилия Масларова беше категорична, че графиците не могат да бъдат в кодифицирана материя, каквато е законът. По думите й, въпросът трябва да бъде уреден по- гъвкаво, иначе се създават излишни административни затруднения.

          От левицата предложиха по- разумен вариант за ползването на полагаемия отпуск - до половината от него да може да се полза през следващата година. Социалистите предлагат да се разшири и кръгът от основания, при които може да се прехвърля ползването на невзет от предходната година отпуск през  следващата година. „Нямало напрежение сред хората? Псуват ви от сърце за тази каша, която създадохте с отпуските. И сега продължавате. Затова го няма и министърът", обърна се Михаил Миков към мнозинството. Той отбеляза, че по- скоро заради ината си, а не заради сериозни съображения, управляващите не приеха предложението на Коалиция за България. „Може би си струва, след като приемете този закон, пак да се обърнем до Конституционния съд конкретно по този въпрос", закани се депутатът.