Явор Божанков, БСП: Голяма част от колегите явно не са искали да има редовен кабинет

Сеп 02, 2021 Новини БСП в медиите 0 971

Националният съвет ще реши кога да бъде върнат мандатът

„Моят извод към днешна дата е, че явно голяма част от колегите не са искали да има кабинет, а главната цел в момента е да се говори кой е виновен за отиването на нови избори. Нас ни обвиниха, че си правим ПР с третия мандат, аз подчертавам, че третият мандат, връчен от президента Радев, е конституционен, антикризисен, който можеше да ни извади от това положение.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на БТВ.

От кулоарите на Народното събрание той обясни, че на провелите се разговори за съставяне на правителство с третия мандат левицата е имала три цели: „Първата е да проведем този разговор, който лидерите отказваха да проведат, и в миналия, и в този парламент, но те ще трябва да го проведат и в един трети парламент. Втората голяма цел беше да направим редовен кабинет, никой няма съмнение, че такъв е необходим предвид трите кризи - инфлационна, мигрантска и ковид криза. Трети редовен кабинет и въобще актуализацията на бюджета е следващата тема, защото такава според всички също е необходима. Тя е работа на парламентарно представените  партии“, обясни той като допълни, че в момента се покачват цени на газ и парно с над 20%.

„Не знам защо ни беше отказан такъв разговор, но ние успоредно с партиите, разговаряхме и със синдикати и работодателите“, каза още Божанков, който бе категоричен, че това не е ПР, тъй като актуализацията на бюджета е крайно необходима.

Явор Божанков припомни предложението на левицата за съкращаване на сроковете за приемане на актуализацията на бюджета: „Ние направихме предложение за съкращаване на сроковете, за да се направи по-бързо актуализацията. В крайна сметка всички са готови с предложения, така че не знам защо се губи време на държавата в момента“, коментира депутатът от  левицата.

„Ние като мандатоносител днес колективният орган на БСП ще се събере и ще обсъди кога ще бъде върнат мандатът. Единственото, което искахме, беше да съберем всички, които бяха скарани и не се говореха, да ги обединим и да дадем на България хоризонт поне по време на кризата“, заяви Божанков.