Иван Ченчев: Партиите на протеста имаха възможност да разградят модела на управление, но умишлено не го направиха

Сеп 02, 2021 Новини БСП в медиите 0 897

В последните 5 години няма тема, по която БСП да е говорила и накрая да не се е оказала права

„Партиите на промяната изказаха своите доводи за това защо не ни подкрепиха в съкращаването на срока на актуализацията на бюджета. За нас беше важно да уточним по актуализацията на бюджета кои са важните в момента приоритети за България, а такива безспорно има. Неслучайно направихме срещи с браншови организации, със синдикати на МВР и всички те се обявиха за актуализацията. Поради тази причина ние съвсем разумно предложихме да се съкратят сроковете, това е правено в предишни парламенти, но така или иначе не бяхме чути.“ Това заяви председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и депутат от ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев в ефира на Бг он еър.

Във връзка с отказа на “Демократична България“ да присъства на разговорите с БСП социалистът обясни, че отговорността е тяхна пред избирателите им. Той допълни, че и в 45-ия, и в 46-ия парламент е пропиляно ценно време по спешни и неотложни въпроси, и тази отговорност също трябва да се носи от партиите. „Българските граждани искаха да имат стабилност, искаха да им се решават проблемите, изправени сме пред кризи и решението за нови избори в никакъв случай не е държавническо“, каза още Ченчев.

В предаването “Денят он еър“ той определи днешната среща на левицата с “Има такъв народ“ като предизвестена: „Нямаме и не сме имали никога намерението да правим компромиси по отношение на важните приоритети за страната. Искахме и ги поставихме на масата, разписали сме ги и те дори се бяха съгласили, а днес изведнъж пак се оказахме партия на статуквото“, възмутено заяви той.

Нападките за “прегръдка“ между БСП и ГЕРБ Иван Ченчев определи като виц: „Това как ИТН са разбрали днешния дебат е едно, но ние като партия не се бъркаме в нито една друга партия или институция, последователно се опитваме да решаваме проблеми, за да има диалог“, категоричен бе той като добави, че едно да отидеш гост в някое предаване, а съвсем друго да отидеш в кабинет и да решаваш политически съдбини на България, да правиш договорки на тъмно. „Всички те си признаха под една или друга форма, че са ходили и това, че са ходили говори колко права е била БСП като партия през годините, че винаги нещо се случва на тъмно и заради това държахме всичко да се случва на светло и пред камерите“, каза още той.

„На 27-и август беше първото четене на актуализацията на бюджета, минали са 5 дни. Къде бяха тези партии днес, които ни уверяваха, че имат готови предложения, които са със съответните оценки за въздействие, изчисления на финанси и прочие?“, попита социалистът. Той изрази и притеснение, че щом не може да се вземе консенсус по актуализация на бюджета в момента, как в 47-ия парламент ще се приеме цялостен бюджет за страната, и то при тези популистични действия от страна на различните партии. „Когато ние днес предложихме да се срещнем и да говорим по актуализацията на бюджета, за да избегнем именно популистичните действия, това не се случи. Това означава, че умишлено т.нар. “партии на протеста“ не искат да има промяна на модела. Моделът си остава, имаха възможност да го разградят, и не го направиха, даже се чудят как да избегнат от политическата отговрност“, категоричен бе той.

Иван Ченчев обясни, че левицата ще върне мандата в разумен срок, както заяви и лидерът на партията Корнелия Нинова, но окончателното решение ще бъде взето на предстоящия Национален съвет. 

Личното мнение на социалистът е, че трябва да има избори 2 в 1, тъй като в противен случай има опасност хората да не излязат да гласуват в  поредни недели. 

„Надявам се, че нашият електорат, се е убедил в правотата на БСП в последните 5 години. Няма тема, по която да сме говорили и накрая да не сме се оказали прави. 5 години водихме борба в парламента, излизахме от него. Ние продължаваме в нашата последователност, и не се притесняваме от нищо. БСП трябва да продължи това, което е заложила като линия, като мерки, които е заложела вътре в партията, и които в момента излизат като крайно необходими“, коментира той като допълни, че актуализацията на бюджета трябва да се занимае час по-скоро с въпроса за пенсиите.

Социалистът обясни и подхода, с който левицата е искала да преговаря за съставяне на кабинет с третия мандат: „Ние не отидохме както го направиха “Има такъв народ“ с име на премиер и готов кабинет, бяхме готови да изслушаме предложенията на тези, с които преговаряме. Ние не извивахме ръце, бяхме готови на разумния диалог и го направихме“, припомни Иван Ченчев.