Ирена Анастасова: От самото начало позицията на БСП е, че страната се нуждае от редовен кабинет

Авг 31, 2021 Новини БСП в медиите 0 899

БСП е социална партия и ние винаги сме показвали, че грижата за хората, за работещите и за младите е наша основна грижа, заяви социалистът

“Има такъв народ“ приеха нашата покана, те ще бъдат на предстоящите разговори. Ние натрупахме опит и с предишните разговори с останалите парламентарни групи, защото считаме, че в тази ситуация, в която е страната, най-добрият ход към останалите политически играчи е толерантност, добронамереност, разум. Така се държахме през цялото време, така и ще продължим да се държим. Въпреки позицията на Слави ще направим още един опит, мисля, че ситуацията в страната и положението на хората заслужават тези няколко опита, както и да стигнем до решение.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова в ефира на България он еър като допълни, че ако се стигне до нови избори, не вижда как партиите на протеста ще обяснят на своите избиратели, че това, за което са ги изпратили в Народното събрание, не се случва и то на инат.

В предаването “България сутрин“ тя бе категорична, че от самото начало БСП не е имала никаква друга позиция, освен тази, че страната се нуждае от редовен кабинет, който да може да направи актуализацията на бюджета, защото мисълта им е насочена към хората. 

„Във времето, което имаме и предстоящите разговори, ще поставим отново въпроса за подкрепа на кабинет с третия мандат. Ще препотвърдим и посоките, в които така или иначе имахме покритие и при предишните разговори. На тези разговори не отиваме с предложения и с имена за министри, защото нашето разбиране е, че третият мандат е мандатът, при който, ако не са успели политическите лидери да преглътнат егото си, трябва да направят последно усилие. Не отиваме с идеалистични представи, че ще стане чудо, но не сме и песимистично настроени и не сме се отказали“, обясни социалистът. По думите й, ако левицата види невъзможност, сериозната задача ще е да постигне мнозинство в парламента, което да подкрепи актуализацията на бюджета, защото не може да се отиде на нови избори без нея. 

„БСП е социална партия и ние винаги сме показвали, че грижата за хората, за работещите и за младите, е наша основна грижа“. Така Ирена Анастасова обоснова срещите със синдикати, граждански и браншови организации, които левицата провежда. „Те могат най-добре да кажат от какво имат нужда, от каква актуализация, така че тези срещи не са предизборни, те не само желателни, а са задължителни, ако искаме да сме сериозна политическа сила, която стъпва на реалности, а не на измислени факти“, каза още тя.

Ирена Анастасова смята, че ако се стигне до нови избори, конфигурацията на новия парламент няма да е много по-различна. „Със сигурност някои политически партии ще подобрят своето представяне, някои със сигурност ще намалят подкрепата си, но като цяло пак ще трябва някаква обща договореност.“ Социалистът попита защо това може да стане след 2-3 месеца, но не е успяло да стане сега: „Не виждам обективна и непреодолима причина и много се надявам това решение да не е въпрос на задкулисни договорки. По този начин се губи много време и последиците за това ги понасят хората“, алармира заместник-председателят на БСП.

„Ако се върнем назад в историята ще видим, че в кризисни ситуации, БСП е била единствената партията, която се е държала отговорно и компромисно, в интерес на хората. Така че ние и сега сме такива“, каза още тя.

Ирена Анастасова припомни разговора на левицата с президента относно служебния кабинет, като обясни, че тази тема е останала отворена. „Имаме искрено желание и решение на колективния ни орган да предложим служебния кабинет, но си даваме и сметка, че всеки един от министрите в него, е отделна личност и президентът изрази мнение, че част от министрите искат зад тях да стои ясна политическа моля и подкрепа, в което има логика. Но аз смятам, че ако успеем в Народното събрание да създадем стабилно политическо мнозинство, което да стои зад определени фигури от служебния кабинет, ще можем да подновим нашата покана“, заяви тя.

По думите й ако се появи нов играч на политическата сцена, със сигурност ще има разместване на пластовете, но като 130-годишна партия БСП е посрещала мъдро и спокойно много нови политически играчи.