Александър Симов, БСП: Има теми, по които всички можем да постигнем съгласие

Авг 31, 2021 Новини БСП в медиите 0 807

Усилията ни за съставяне на кабинет ще продължат в преговорите

„Ние взехме мандата, водени от целта да се опитаме да изградим отново мостовете, които бяха изгорени, да възстановим диалога и да проверим дали сме в състояние да направим управленско мнозинство.” Това заяви народният представител от парламентарната група на „БСП за България” Александър Симов по БНТ. По думите му фактът, че ИТН са се отдръпнали от преговорите далеч не означава, че в България няма проблеми, които трябва да се решат, сред най-важните от които е актуализация на бюджета.

„Отговорността за състоянието на България се носи от БСП – мандатът е при нас, ние имаме отговорност към държавата и сме я поели от конституирането на този парламент. Има проблеми, които трябва да бъдат решени. Парламентът ще реши кои от наши предложения ще приеме”, подчерта Симов.

Социалистът каза още, че от левицата предвиждат предложения за компенсация на всички бизнеси, които могат да пострадат от мерките, свързани с четвъртата ковид вълна. „Говорим и за всички работещи хора и пенсионерите – не можем да ги оставим на произвола на съдбата само заради политически инат и невъзможността да се води диалог”, категоричен бе той.

Депутатът от левицата изрази мнение, че разговорите между партиите трябва да продължат, защото дори те да не са по темата за съставяне на управленско мнозинство, могат да бъдат важни за обсъждане на идеите за актуализацията на бюджета и кои от тях могат да получат най-много подкрепа. Като пример за консенсусна тема Симов посочи актуализацията на пенсиите. „Смятам, че има теми, по които може да се постигне съгласие”.

„Усилията ни за съставяне на кабинет ще продължат в преговорите”, добави Симов.

„Никой няма полза от драстични оценки. От БСП сме декларирали, че нямаме намерение да предлагаме партиен кабинет и да изискваме подкрепа за партийни фигури  Ясно заявихме, че в процеса на преговорите ще обсъждаме всичко – и програмни приоритети, и фигури. Така че наистина ми е необяснимо поведението на ИТН”, коментира Симов.

Симов бе категоричен, че България има нужда от правителство сега.

„Единствената формула, която може да сработи, е експертен кабинет, който ние си представяме, че може да стане на основата на служебното правителство. Това може да стане ако се постигне някакво политическо съгласие”, смята Симов.