Правителството няма авторитета и уважението да управлява страната

Янр 26, 2011 Новини БСП 0 1534

  Правителството няма авторитета и уважението да управлява страната

 

Правителството няма авторитета и уважението да управлява страната. Това е политическа криза. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев по повод оповестените разговори на шефа на митниците с премиера Борисов. Лидерът на БСП отбеляза, че изход от тази ситуация е оставка на правителството и добави, че левицата има готовност да иска вот на недоверие. Според Станишев, е важно страната ни да покаже, че институциите могат да решат този проблем. В противен случай - има опасност страната ни да изпадне в институционална криза, защото никой няма да има доверие в българските институции - нито в правителството, нито в парламента, нито в прокуратурата. „Без да се дадат отговори на елементарни въпроси, не може да има доверие от обществото и от европейските партньори към нашата страна", заяви председателят на БСП и изтъкна, че досега никой от управляващите не е поел отговорност и не е дал отговор на нито един въпрос. Станишев беше категоричен, че обществото не може да живее нормално в ситуация на постоянни скандали, генерирани от самите управляващи.

          Според лидера на БСП, прокуратурата трябва да провери не само дали са автентични оповестените записи и как са изнесени, но и има ли нарушение на закона. „Последният запис, който изтече в публичното пространство, щеше да бъде много смешен, ако не беше толкова тъжен", коментира Станишев. Той изтъкна, че страшното в записите на Танов е, че те приповдигат завесата за начина, по който се управлява България. Излиза наяве разликата между заявените от ГЕРБ принципи на прозрачност и почтеност и това, което се върши зад кулисите. Председателят на БСП отбеляза, че има подозрения, че Ваньо Танов е разработван заради конфликт с министъра на вътрешните работи. Според Станишев, е необходимо спешно бившият служител на ДАНС да бъде изслушан от Комисията за контрол на ДАНС.

          Сергей Станишев заяви, че възникват въпросът как се ползват СРС-та в България от тази власт и с какви цели. Лидерът на БСП отбеляза, че 20 000 СРС-та за 2010г. означава, че се слушат стотици хиляди хора.