Филип Попов: БСП ще направи всичко възможно да състави редовен кабинет

Авг 29, 2021 Новини БСП в медиите 0 1061

Няма логика да няма редовен кабинет в 46-я парламент, освен ако някой някъде не иска кабинет на всяка цена в следващия

„Ние сме последователни и категорични в това, че ще направим всичко възможно, за да избегнем политическата криза и да съставим редовен кабинет.“ Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов в „Неделя 150“ по БНР.

По неговите думи в своето интервю Слави Трифонов не е обяснил защо няма да подкрепи съставянето на правителство, след като в рамките на мандата на ИТН са постигнати ясни пресечни точки по политики.

„Имаше много противоречия. Той каза, че БСП била партия на статуквото, само че допреди седмица и половина бяхме етичен партньор. Президентът и служебните министри били много добри, само че атакува неговия служебен кабинет и част от министрите в него. Не успя да обясни защо в 45-я парламент не можа да се състави правителство, защо сега не може и защо в следващия парламент трябва да се състави на всяка цена и какво включва това“, коментира Попов.

„С това си поведение ИТН вместо да изчегъртат ГЕРБ от власт, ги бетонират във властта. Това, че Бойко Борисов не е на власт в момента, не означава, че този модел, който властваше и срещу който се борим и в момента все още не е във властта“, добави социалистът.

Според него провелите се разговори по политики в рамките на първия мандат са минали прекрасно и консенсусно, но като че ли са се водили други разговори извън преговорите.

„Излиза на час по лъжичка информация – според Слави Трифонов Христо Иванов е искал министри, а Мая Манолова искала да излъже Христо Иванов. Според Мая Манолова Трифонов е искал Манолова да се откаже от кметската надпревара в София. Двама служебни министри са ходили при Трифонов да искат да останат министри, те пък твърдят, че са били поканени. Оказва се, че се водят някакви други разговори - не в парламента, не пред камерите и обществото, а някъде другаде и там като че ли е заключено разковничето на провала на преговорите до този момент“, каза още Попов.

„Затова БСП подхожда съвсем различно като заявихме, че няма да предлагаме фигура за министър-председател, а искаме заедно в диалог с останалите сили в този парламент, без ГЕРБ и ДПС, да предложим състав на правителство, който да изпълни вече договорените политики“, посочи социалистът.

Според Попов няма логика това да не се случи, освен ако някой някъде не иска в 46-то Народно събрание да не се състави кабинет, а да се състави в следващия - „на всяка цена“.

„Не става ясно обаче какво означава това „на всяка цена“. То може да означава кабинет с ГЕРБ и ДПС, може да означава оставането на Иван Гешев като  главен прокурор – на практика може да означава моделът, срещу който се борихме, да остане“, подчерта Филип Попов.