Земеделските производители са натоварени с непосилен данък

Янр 26, 2011 Новини БСП 0 1007

  Данъкът, който трябва да платят земеделските производители, регистрирани като физически лица, е непосилен

 

Данъкът, който трябва да платят земеделските производители, регистрирани като физически лица, е непосилен. Той е с пъти по- висок от данъка на регистрираните като юридически лица. Това заяви депутатът от Коалиция за България Пенко Атанасов. Той изтъкна, че земеделците не могат да платят толкова висок данък, а щом имат задължения към държавата, не могат да ползват помощите и преференциите по еврофондовете. По тази причина Коалиция за България предлага изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

От левицата предлагат за 2011г. данъчната основа да бъде 10% от оборота на земеделските производители, регистрирани като физически лица. „Предложили сме да се признават 90% от оборота като разходи на земеделските производители", отбеляза депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев. Това, по думите му, ще реши въпросът за 2011г., но за съжаление по парламентарен път няма как да се реши въпросът за 2010г. „Остава сериозен проблем - как производителите ще успеят да си платят данъка. Не е ли това сериозна спънка за развитието на сектора?", изтъкна Мутафчиев. Той припомни предупрежденията на социалистите, че това ще бъде убийствено за земеделците.

Петър Мутафчиев отбеляза, че се очаква нотификация от Брюксел по повод възможността 60% от дължимия данък да може да бъде преотстъпен, ако се инвестира в земеделска техника и селскостопански сгради. Депутатът от левицата постави въпроса дали българското правителство е подало искане за такава нотификация. „Нашата информация е, че такова искане в ЕК не е правено", заяви Мутафчиев.