Проф. Георги Михайлов, БСП: Ще подкрепим актуализацията на бюджета на Здравната каса, но имаме сериозни забележки

26.08.2021

"Независимо от това, че на първо четене БСП ще подкрепи актуализацията на бюджета на Здравната каса, имаме сериозни забележки в няколко направления. На първо място - посочването на конкретни суми следва да почива на разчети, които са съобразени с реалните условия на епидемичната обстановка в страната, които се оценяват с национални проучвания, а такива в момента не са представени от Министерство на здравеопазването". Това коментира от трибуната на Народното събрание проф. Георги Михайлов, депутат от ПГ на "БСП за България".

По думите му нито в актуализацията на бюджета на Здравната каса, нито в актуализацията на националния бюджет има и дума за решаването на проблемите на децата и подрастващите, свързани с основната причина за актуализацията, а именно  - пандемията от Ковид -19.

Проф. Михайлов отбеляза, че не са оценени необходимите нужди по направление “здравеопазване”, посветено на ученици, деца от детските градини и ясли с оглед осигуряването на максимално присъствено обучение и свързаните с това условия.

"Забележки има и към необходимостта от прецизиране и разбивка на предложения допълнителен разход от 120 млн. лева по различните пера за разходи в бюджета", подчерта той.

"В условията на актуализация на бюджета в кризисна ситуация в страната е  неморално да се отделят средства за 10 млн. увеличение на административните разходи и заплащане към други извън България здравни каси в размер на над 13 милиона лв.", каза още той.