Димитър Данчев: Лакмусът за успеха на преговорите за редовен кабинет ще е актуализацията на бюджета

Авг 25, 2021 Новини БСП в медиите 0 953

БСП ще търси обединение около решаването на важните въпроси за страната

„46-то Народно събрание прави своя законодателен дебют с актуализация на бюджета без ясно управленско мнозинство и това създава рискове между първо и второ четене да бъдат направени такива промени, че накрая Министерски съвет да не може на практика да разпознае своето предложение. Именно затова БСП предложи на останалите парламентарно представени партии, без ГЕРБ и ДПС, да се проведат разговори за приоритети в актуализацията и да набележим политиките, които са важни за българските граждани в оставащите месеци до края на годината, а и вероятно за следващата година.“ Това каза народният представител от „БСП за България“ Димитър Данчев в предаването „България сутрин“ по Bulgaria On Air.

Той предупреди, че всяка партия между първо и второ четене може да внесе своите предложения и ако те не са уговорени предварително, може да се опропасти цялата процедура по актуализацията.

Според Данчев лакмусът за успеха на преговорите за съставяне на редовен кабинет ще бъде именно процедурата по актуализация на бюджета.

„В момента наблюдаваме инфлация, растящи цени на електроенергията, на петролните продукти и всичко това ще се отрази върху доходите на българските граждани. Затова  ще настояваме преди всичко за актуализация на пенсиите към средноосигурителния доход от края на 2017 г., защото смятаме, че това е по-справедливо. Предложението на служебното правителство ще доведе до увеличение на минималните пенсии с 40 лв., което е по-малко от сегашното увеличение с 50 лв., и същевременно ще доведе до едно отваряне на ножицата в разликата на доходите между най-ниските и най-високите пенсии“, коментира народният представител от левицата.

 „Разговори по отношение на третия мандат с други партии не сме водили, а и не смятаме, че трябва да водим. Решението на кой да връчи мандата е суверенно право на президента“, категоричен е той.