Иван Ченчев, БСП: Ние никога не сме се бъркали в работата на президента, това е обида към него

Авг 24, 2021 Новини БСП в медиите 0 785

За да бъде постигната актуализацията на бюджета, трябва да има диалог и то по приоритети

„Искрено се надявам да има консенсус по отношение актуализацията на бюджета, защото това е задачата на парламентарно представените политически сили. Тя е висш акт на Народното събрание и трябва да има съгласие, защото в противен случай по важни неща може да не се получи такова, и при гласуване в пленарна зала някой приоритет да не получи своята реализация в актуализацията. Така че трябва изключително мъдро и отговорно да подходят всички политически сили, за да се намери верен път - такъв, който да постави важните и основни теми на масата, както и тяхното решение. Защото не една криза чука на вратата, даже вече сме в такава. Затова трябват диалог и мъдри решения.“ Това заяви депутатът от ПГ на “БСП за България“ Иван Ченчев в ефира на БНТ.

В предаването “Денят започва“ той коментира, че в момента всеки търси с нещо да изпъкне пред другия и в тази ситуация БСП в последните години е доста последователна. „Ние сме предвидими по отношение на това какво предлагаме и как искаме да го осъществим.“

Социалистът обясни, че за да бъде постигната актуализацията на бюджета, трябва да има диалог и то по приоритети. „Просто едни популистични предложения, които да минат като реализация в евентуално актуализиране на бюджета, след това няма да са полезни, те не са необходими за България. Затова политическите сили трябва за седнат и да начертаят приоритетите, в противен случай ще се случи нещо, което е полезно за отделен лидер, но не и за страната. Тук е важно всеки един от политическите лидери да подходи като държавник“, категоричен бе социалистът.

По отношение на това дали има достатъчно пари, Иван Ченчев коментира: „Виждаме какви пробойни има в държавата. По отделните сектори това, което изнасят министрите, се показват едни данни, които са меко казано тревожни, но в момента това не касае българския народ. Сега българският народ трябва да знае как ще излезе от кризата. На самоосигуряващите се лица трябва да се предложи по една минимална работна заплата - нещо, което ние предлагаме от ноември месец“, обясни социалистът като допълни, че даденият пример е конкретна мярка по конкретен сектор.

Във връзка с предложения от служебния кабинет проект за актуализация на бюджета Иван Ченчев заяви, че всяко нещо, което е изготвено от група хора, може да търпи забележки от друга група хора.

„За нас е неприемливо това, което се случи вчера - от един политически лидер дойде едно меко казано странно предложение партиите да наложат на президента на кого да връчи третия мандат. Ние никога не сме се бъркали на президента и затова този ход на Мая Манолова буди недоумение. Това е обида за президента, защото подобен недопустим натиск е необясним в тази ситуация“, отбеляза той. 

По мнението на Иван Ченчев президентът чака парламента да прояви разум и политическите сили да се разберат по важните въпроси за страната. „Ние очакваме президентът да връчи на БСП третия мандат, но никога не сме се бъркали в решенията на Румен Радев. Ние сме разумни и последователни, предложили сме съответните мерки. Ние сме много балансирани и диалогични в Народното събрание, така че търпеливо изчакваме възможността БСП да състави кабинет и ние ще се опитаме да се възползвам от това, ако получим мандата“, каза още той.

На въпроса готова ли е БСП с предложение за Министерски съвет Иван Ченчев отговори: „Ние винаги сме били готови с нашите предложения, защото БСП е една солидна партия. Кой да бъде министър-председател се решава от колективния орган на партията. В БСП има много достойни хора и личности и в момента именно такава е начело на партията“, коментира той.

„В спирала на непрекъснати избори хората се измориха от това нещо. С “Има такъв народ“ проведохме доста ползотворни преговори, те показаха сериозно отношение и високо ниво на експертност и до голяма степен достигнахме до консенсус. Но по отношение на някои от имената на предложените министри имахме своите резерви“, заяви Ченчев във връзка с преговорите за първия мандат за съставяне на правителство.

„Всички имат нуждата от съставяне на кабинет, дори и технически, който да работи, за да може България да има шанс. Нови избори не е разумен вариант за страната, затова трябва да се направи всички възможно, за съставянето на този редовен кабинет“, категоричен бе Иван Ченчев.