Атанас Зафиров, БСП: Не е работа на партиите да предлагат на президента кой да бъде мандатоносителя

Авг 24, 2021 Новини БСП в медиите 0 969

Постигането на консенсус за актуализацията на бюджета би могло да бъде основата за постигане на управление на страната

„Винаги сме казвали, че не се месим в работата на президентската институция, нека проявим търпение и в петък ще стане ясно коя е политическата сила, която получава правото да направи опит за съставяне на кабинет с третия мандат. Логично е третата политическа партия да получи такъв мандат, но никой не би трябвало да се меси в правомощията на президента, най-малко БСП.“ Това заяви председателят на Парламентарната комисия по отбрана и зам.-председател на БСП Атанас Зафиров в ефира на БНТ.

В предаването “Още от деня“ той бе категоричен, че не е работа на партиите да предлагат на президента кой да бъде мандатоносителя. „Чухме предложения за провеждане на нови консултации, но президентът проведе достатъчно такива, остава само да се вземе решението“, обясни той.

„Ние днес приложихме по-различен подход като категорично не сме съгласни с вмешателството в работата на президентската конституция и на практика с нарушението на Конституцията. Няма какво да си говорим на подобни срещи, освен да се делят постове, няма логика за подобни срещи и БСП няма да участва в подобни“, безусловно заявик той като допълни, че за сметка на това в оставащите до петък дни може да се свърши полезна работа: „Можем да се опитаме да постигнем консенсус по актуализацията на бюджета. Ние от БСП смятаме, че това е голямата задача пред партиите в парламента и това е нещото, което при един успешен ход на тези разговори и успешна актуализация по приоритети, би могло да бъде основата и за политически консенсус за постигане на управление на страната“, обясни зам.-председателят на БСП.

По повод днешното изказване на Ива Митева от ИТН, че третият мандат трябва да бъде връчен на “Изправи се.бг! Ние идваме“ Атанас Зафиров заяви, че левицата не се меси в отношенията между другите партии. Той допълни, че включването на “Има такъв народ“ в евентуалните разговори за нов кабинет е ключово. „Смятам, че това изявление е част от процеса на преосмисляне на позицията, че в никакъв случай това Народно събрание не трябва да продължава своя живот“, каза още Зафиров.

Във връзка със заявките, че Ива Митева би могла да бъде добър кандидат-премиер, Атанас Зафиров посочи, че на този етап не е сериозно да се коментират конкретни имена. По думите му кандидат-премиерът трябва да е приемлив за българското общество, да бъде човек, характеризиращ промяната и способен да зададе нов модел на управление на страната, както и да бъде приемлив за партиите, които ще застанат зад него.

На въпроса продължава ли БСП да твърди, че част от служебните министри могат да бъдат такива и в един редовен кабинет, социалистът отговори: „Определено в служебното правителство има много успешни министри, това е оценка на българското общество и с част от тях би трябвало да бъде проведен разговор, но този разговор трябва да се проведе с президента“, подчерта Зафиров с уточнението, че зависи кой ще бъде мандатоносителят и какъв въобще ще бъде подходът към съставяне на кабинет.

Според Атанас Зафиров, ако не се стигне до реализация на мандат, е по-рационално да се проведат избори 2 в 1. Освен финансовия мотив, социалистът добави и аргумента, че не може българските граждани да се вкарват от избори в избори, няколко недели подред. „Другият въпрос е и как ще се гласува, трябва да се отчете дали машините изпълниха своята функция“, каза още той.

Парламентарните комисии са вече сформирани и Атанас Зафиров сподели, че дори и да не бъде реализиран мандатът, в оставащите 3 седмици на Народното събрание бюджетът може да бъде разгледан на първо четене.

Като председател на Комисията по отбрана Атанас Зафиров коментира, че единственият начин за справяне с ковид кризата и мигрантската криза, е актуализацията на бюджета. Той допълни, че когато се наложи българската армия да се включва в охраната на границата, за да няма мигрантски натиск, но за това нещо също трябват пари. „Политиците трябва да бъдат на висота и да са наясно, че когато очакваме изпълнение на задачите по защита на териториалната цялост и неприкосновеност на страната, трябва да осигурим съответния финансов ресурс.“ След посещението си на границата Зафиров установява, че има нужда от спешни средства за укрепването, почистването и стабилизирането на защитното съоръжение.