Георги Свиленски: БСП ще направи всичко възможно България да има редовно правителство

Авг 21, 2021 Новини БСП в медиите 0 911

Политиците трябва да си свършим работата да не караме гражданите да гласуват трети път за парламент тази година

"Българските граждани свършиха своя ангажимент - два пъти през годината ги накарахме да отидат да гласуват и те излъчиха почти идентични парламенти. Оттук нататък е работа на политиците да направят така, че да не отиват българските граждани в рамките на една година три или четири пъти на парламентарни избори, тъй като вероятно резултатите отново ще бъдат идентични. Няма да се случи нещо много по-различно, хората вероятно ще бъдат същите и пак ще трябва да водим тези разговори, само че вече в много по-тежка ситуация." Това каза заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски в предаването "Лице в лице" по бТВ. 

Той припомни, че през последните месеци БСП е подходила много отговорно към процеса на съставяне на правителство, като е провела ползотворни разговори с ИТН по секторни политики и е постигнала съгласие по голяма част от своите приоритетите.

"На база програма - това, с което ходихме пред избирателите - сме постигнали съгласие. Оттук остава една малка крачка - партиите да загърбят своето его в името на това България да има редовно правителство. БСП ще продължи именно с тази отговорна политика - да не слагаме някакви линии, които предварително да саботират каквито и да е разговори", посочи Свиленски.

На въпрос кой очаква да получи третия мандат, Георги Свиленски заяви, че без да се меси в работата на президента, логиката показва,че той трябва да бъде връчен на третата политическа сила - БСП.

"Готови сме да направим всичко възможно България да има редовно правителство. Ако другите партии са наистина отговорни и държат на предизборните си обещания, че искат да променят модела, че искат да реформират съдебната система, няма как да не ни подкрепят. Всичко друго е  заблуждаване на техните избиратели", коментира социалистът.

По неговите думи се вижда желание да има редовно правителство във всички партии, включително в ГЕРБ и ДПС. Според Свиленски правителство трябва да бъде излъчено от партиите на промяната, а ГЕРБ и ДПС да са отговорна опозиция.

"През последните дни имаше много емоции и остри реплики между политическите сили. Очевидно е, че всяка партия трябва да преразгледа своите позиции. Ако всеки се вгледа единствено в себе си, няма да има правителство.  И от петнадесетия опит няма да има", каза още Георги Свиленски.