Георги Кадиев, БСП: Задължително е да има актуализация на бюджета

Авг 17, 2021 Новини БСП 0 799

17.08.2021

„Смятам, че в рамките на две седмици можем да се справим с актуализирането на бюджета, макар че има много неща за промяна във варианта за актуализацията на бюджета, който е доста технически. Министерството на финансите най-вероятно просто е погледнало къде има на напрежение – например в икономиката - отделили са 400 млн. лева за мерки срещу забавяне на икономиката. След това са видели, че в медицинският персонал има проблем – отделили са някакви средства. След това са видели, че поради ръста на цените сред възрастното население, социално слабите има проблем – отделили са и там. Това не е дългосрочна политика, но донякъде не е и работа на служебния кабинет да прави дългосрочна политика - това е наша работа. Между първо и второ четене на бюджета, би трябвало да внесем политика в актуализацията на бюджета.“ Такова мнение изрази народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Кадиев по БТВ.

 

Депутатът от левицата заяви, че е притеснителен фактът, че в актуализацията са залегнали 454 млн. лв. приходи от Плана за възстановяване и устойчивост, който дори не е внесен в Брюксел и служебният кабинет обяви, че няма да го внася.

Той подчерта, че е задължително е да има актуализация на бюджета, но с определени корекции. „Има много допълнителни приходи и те идват най-вече от ръста на цените – съответно събираемост на ДДС, защото да вземеш 20 % ДДС от килограм месо  -10 лева, не е същото като килограм месо - 15 лева. Те идват от само себе си тези приходи и трябва да се върнат към хората, особено към социално слабите“, добави депутатът от левицата.

Като друг аргумент за нуждата от актуализация на бюджета, Кадиев посочи: „Ако не успеем да съставим правителство, отидем на трети изброи, отново не успеем да съставим правителство и влезем в следващата година, тогава без бюджет приет, съгласно закона, ще караме с 1/12 всеки месец от тази година. Затова е хубаво да го актуализираме, за да можем да караме с 1/12 от по-висок бюджет".