Правителството не е способно да управлява

Янр 25, 2011 Новини БСП 0 1372

  България е в зърнена криза   БСП иска спешно изслушване на министър Мирослав Найденов в парламента по отношение на зърнените запаси в страната и на реалните причини за поскъпването на хляба

 

България е в зърнена криза

 

БСП иска спешно изслушване на министър Мирослав Найденов в парламента по отношение на зърнените запаси в страната и на реалните причини за поскъпването на хляба. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на НС на БСП. Лидерът на социалистите беше категоричен, че повишаването на цената на хляба в значителна степен се дължи на политиката на ГЕРБ и на премахването на редица облекчения за земеделските производители. Станишев изтъкна, че наред с ролята си на „кукла за бой" на премиера, Мирослав Найденов трябва да отговори какво прави като земеделски министър по проблема, има ли достатъчно вътрешни резерви и предстои ли внос на зърно до следващата реколта.

„България е в ситуация на критичен зърнена баланс. Има зърнена криза в страната", заяви секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че само за месец януари цената на пшеницата се повиши с 45 лв. и стигна до 450лв. на тон. За януари цената на брашното стигна 750лв. на тон, а цената на хляба се увеличи с 20% спрямо юли 2010г. Нинова отбеляза, че зърното в страната е договорено за износ и няма предлагане на хлебна пшеница за вътрешно потребление. Заедно с това расте вносът на пшеница на много високи цени. До 22 януари 2011г. са внесени 24 255 тона хлебна пшеница, а са изнесени 1,6 милиона тона. Според Нинова, не е ясно дали ще има пшеница до края на годината. „Положението с цената на хляба излиза извън контрол", предупреди секретарят на НС на БСП. Също толкова тревожна, според БСП,  е и ситуацията с цената на олиото. Експерти от левицата прогнозираха, че инфлацията при хранителните стоки само за януари ще бъде 2%. „Това е непоносима тежест за българите", категорична е Нинова. Тя изтъкна, че 45 592 земеделски производители няма да получат национални доплащания, защото имат задължения към държавата. Нинова изрази възмущението си от факта, че хората не знаят, че това е причината да не получат средствата си. „В страната зрее огромно напрежение сред земеделските производители", заяви Нинова. По думите й, причината за протестите е мизерията, гладът и липсата на решение от страна на управляващите на тези проблеми. „Министърът се е запилял в Япония, за да го рита Бойко Борисов по кокалчетата", възмути се секретарят на НС на БСП.

ИБ на НС на БСП даде своята оценка за гласувания вот на доверие на правителството. Според социалистите, вотът не е решил нито един проблем - нито на управляващите, нито на хората. Според Станишев, този „бодрячески отчет" на министрите е неадекватен на скандала с контрабандата и покровителството й от представители на властта. Няма общо и с реалните проблеми, които затискат българите. По думите на Станишев, ГЕРБ стават заложник на Волен Сидеров и премиерът поема отговорност за всички неизяснени въпроси като - имотите на Цветанов, четенето на СРС-та в парламента, застава зад Милионера, Бирата. БСП ще настоява да се изясни цялата истина по скандала с разговорите на шефа на митниците с представители на властта. Предстои изслушването на Ваньо Танов и Цветан Цветанов във вътрешната парламентарна комисия, както и среща на ръководството на ПГКБ с главния прокурор.

Сергей Станишев беше категоричен, че правителството не е способно да управлява ефективно страната. Лидерът на БСП изтъкна, че се правят обещания за светлото бъдеще, а хората в настоящето живеят все по- тежко и икономиката стагнира. Станишев напомни за протестите на тютюнопроизводителите. „Те действително няма с какво да изхранят семействата си", отбеляза председателят на БСП. По думите му, поредно поскъпване на хляба е сериозен удар върху живота на хората, особено на по- бедните. Станишев изтъкна и поредния скандал между министър Сергей Игнатов и представителите на БАН. Лидерът на социалистите добави, че ситуацията с еврофондовете също е тежка и страната ни се е сринала до 26-то място в ЕС по този показател. Станишев отбеляза, че реалната усвояемост  към средата на декември е 6% и има сериозни проблеми в секторите пътища, жп транспорт и околна среда.

Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов обяви, че социалистите няма да подкрепят проекта за Стратегията по национална сигурност, внесен от правителството в Народното събрание. „Балансът между плюсовете и минусите не ни позволява да подкрепим внесения проект за стратегия", заяви Найденов. Той изтъкна редица противоречия между приоритетите в стратегията и реалната политика на правителството. Оказва се, че основен източник на рискове и заплахи за националната сигурност е именно правителството и мнозинството на ГЕРБ. Найденов даде пример със сивата икономика, която според Стратегията има сериозна деструктивна сила. В резултат на бездействието на правителството обаче, сивият сектор се е увеличил до 40%. Според Стратегията, конвенционалната престъпност е друга заплаха за гражданите. Тя обаче се е увеличила с поне 10%. В Стратегията се изтъква и значението на здравния статус на населението и образователното равнище на хората. Действията на правителството в тези сфери Найденов определи като „кошмарни". По думите му, самото изтичане на класифицирана информация показва, че има разминаване между пожелателния стил на Стратегията и резултатите от действията на правителството.  

БСП изразиха позицията си по повод трагедията в Домодедово. „Ние сме сред партиите, които осъждат и отхвърлят насилието и терористичния акт в Москва", заяви Ангел Найденов. Според него, тероризмът остава сред съществените заплахи  за сигурността на всяка държава. „Независимо от мотивите, не може да бъде оправдано каквото и да е действие или използване на терористични актове или насилие", заяви зам.-председателят на ПГКБ.

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>