Явор Божанков, БСП: Третият мандат ще бъде на четирите партии, които трябва да променят системата ГЕРБ-ДПС

Авг 14, 2021 Новини БСП в медиите 0 4333

“Нашата роля и поведение ще бъде на медиатори“, посочи той

„На фона на диалога или по-скоро липсващият такъв, БСП е единствената партия, която успя да запази добрия тон и то с всички 4 партии. Ние ясно заявихме, че ако получим мандата от президента, с ГЕРБ и ДПС няма да водим разговори. Наясно сме с нашите 36 депутати и ще гледаме на този мандат като мандат на четирите партии, които трябва да променят системата ГЕРБ-ДПС.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на Нова телевизия.

В предаването “Събуди се“ депутатът от левицата обясни, че партиите не трябва да се намесват в работата на президента. По думите му някои сили са се опитали да го направят, а по този начин се взривява диалогът. „От “Демократична България“ го направиха още преди мандатът да бъде връчен, според мен, неправилен ход. Това бяха поставяне на условия и разделителни линии. Нашата роля и поведение ще бъде на медиатори и на политическа сила, която ще покаже как този диалог трябва да се води“, допълни той.

Според Явор Божанков трябва да си отговорим на въпроса дали ни трябва служебен кабинет и на второ място дали ни трябват нови избори: „Служебният кабинет е със срочен мандат, на нас ни трябва редовен кабинет, защото има три предизвикателства пред България – бежанската криза и събитията в Афганистан, ковид кризата, която ще наложи не само актуализация в бюджета, но тя е непредвидима. Третото са цените на електроенергията, които влачат след себе си инфлация. Самият  служебен министър заяви, че не може да повлияе на този процес без законодателни промени, а те се правят от редовен кабинет“, коментира той.

„Ако третият мандат ни бъде връчен ще предложим основата на служебния кабинет и ще водим разговори и за кадровия състав. Философията на служебния кабинет е нашата основа, защото то обедини хора с различни разбирания с една цел – да променят управлението на страната, да извадят истината за управлението на ГЕРБ и да начертаят пътя за промяна“, заяви той.

Според Явор Божанков при нови предсрочни избори социологията показва, че ще влязат същите политически сили, но с няколко риска: „Възможно е ГЕРБ да върнат първата си позиция, възможно е и да влязат радикални елементи. Но едно няма да стане – няма да направим реформи, няма да се подготвим за трите кризи, дори в дългосрочен план няма да променим съдебната система“, предупреди той.

„Ние видяхме полицейското насилие още на протестите от по-различен ъгъл, сега виждаме действията на ГЕРБ в абсолютна пълнота. Още тогава попитах тогавашния министър Маринов колко служители и как са санкционирани, но отговор не получих. ГЕРБ вече не управляват и истината за действията им излизат наяве.“ Така Божанков коментира предоставените кадри от протестите миналото лято, показващи полицейско насилие като по думите му то трябва да завърши с отговорност.

Според Явор Божанков в момент, който България трябва да бъде подготвена за предстоящите кризи, Народното събрание е загубило цели парламентарни дни да обсъжда временна комисия за "Буджака" . „Това не може да е приоритетът на  държавата в момента, когато нямаме бюджетна и правна комисия. От БСП имаме последователна позиция относно актуализацията на бюджета – това трябваше да стане още в миналото Народно събрание и призоваваме да се направи в това. Ние ще направим предложения между първо и второ четене, за да подобрим параметрите на бюджета“, коментира той.

По думите му част от структурата на държавния бюджет е Планът за възстановяване и развитие и Брюксел иска от нас редовен кабинет да го внесе. „Има вариант, ако не постигнем съгласие, служебният кабинет ще го внесе, но все пак е по-добре да го направи редовен кабинет“, категоричен бе депутатът.

На финала Явор Божанков призова за по-държавно поведение, за все по-малко лични нападки и по-малко лични амбиции за власт и постове, както за и все повече отговорност за България.