Димитър Данчев, БСП: Вярваме, че ние държим ключа за създаване на работещо правителство в третия мандат

Авг 13, 2021 Новини БСП в медиите 0 939

Още едни предсрочни, трети избори за тази година, ще бъдат изключително лоши за България

„Със сигурност Петър Илиев беше условието, което постави Националният съвет, за да подкрепим правителството, предложено от “Има такъв народ“. Тази кандидатура беше моментът, в който да покажем, че не сме готови на всяка цена да дадем подкрепата си. Интервюто на Петър Илиев беше смущаващо, върна ни към онова, срещу което БСП се бори в последните 4 години.“ Това заяви депутатът от ПГ на “БСП за България“ Димитър Данчев в ефира на България он еър.

По думите на социалиста всички партии правят своите заявки, че трябва да има правителство, че трябва да се актуализира бюджета, че трябва да се подготви за внасяне Планът за възстановяване, че трябват конкретни мерки за регулиране на цените на основните храни, ток и вода. „За да се случи това трябва да има работещо правителство. Ако всичко това не е само говорене от страна на политическите партии в българския парламент, то тогава би трябвало да се създаде работещо правителство“, обясни той като допълни с какво обаче се различава БСП: „Само БСП даде формулата, с която това може да се случи, като предложи служебното правителство да бъде предложено като редовно. То се ползва с голяма обществена подкрепа и може да бъде онази консенсусна точка, около която да се обединят политическите субекти“, каза още той.

Димитър Данчев обясни какви стъпки ще следват, ако третият мандат им бъде връчен - първо ще се поставят най-важните проблеми, които трябва да бъдат решени спешно, след това ще се определят сроковете, в които трябва да бъдат решени те. Социалистът заяви, че ще бъдат проведени и разговори с всеки един от служебните министри като ще им предложат да станат редовни.

„Третият мандат не се връчва на премиера, а на политическа партия. Това се прави с цел да се търси широка политическа подкрепа за създаване на работещо правителство. Ние смятаме, че е възможно да търсим подкрепа за кабинет на промяната, който обединява партиите, които преди 1 година излязоха на протеста с идеята да търсят промяна в модела на управление на страната“, каза депутатът от левицата, като направи уточнението, че ще се водят разговори с всички партии, освен ДПС и ГЕРБ. „Надявам се, че народните представители ще проявят необходимата отговорност, която липсва в последните дни, и ще подходят държавнически, търсейки едно решение за страната. Всички знаят, че още едни предсрочни, трети избори за тази година, ще бъдат изключително лоши за България и за решаване на наболелите проблеми в социален и икономически план“, допълни социалистът.

Според Димитър Данчев разговорите между БСП и ИТН не са спирали, а двете партии нямат междуличностни спорове: „Имаме голямо припокриване в целите, които преследваме, в това, което искаме да решим, и смятаме, че разговорите с тях трябва да продължат.“

Ако президентът не даде третия мандат на БСП, според социалиста, трябва да се чуе кой какво предлага. „Ние подхождаме уважително към всички колеги през цялото време, държим се отговорно и последователно, и така и ще подходим към третия мандат. Вярваме, че ние държим ключа за създаване на работещо правителство в третия мандат“, завърши Димитър Данчев.