Политическа криза – в началото на есента

  Добрич

 

Добрич. Политическа криза или в края на лятото, или в началото на есента, а оттам и възможност за предсрочни парламентарни избори, които да съвпаднат с местните и президентските - прогнозира в Добрич народният представител от БСП Петър Димитров.

Българските бизнесмени изнасят капиталите и дейността си в чужбина, защото у нас се чувстват несигурни. Наред с това си тръгват и чуждестранните бизнесмени - инвестициите от тях за м.г. да намалели с 66 процента, добави депутатът. Народът обеднява, защото цените скачат, категоричен е той. „Бойко Борисов с маниерите си и действията си омаскари държавността. Сега за всички се предполага, че са престъпници и измамници. На фона на тази реалност друга алтернатива - освен избори, не може да се очаква" - каза още П. Димитров. За великата идея на финансовия министър Симеон Дянков за референдуми за данъците той посочи, че в нашата конституция няма такъв вариант. Това означавало поправката й, а ГЕРБ нямат в Парламента конституционно мнозинство - подчерта той.

„Ударът на управляващите срещу опозицията беше морален и финансов. Същото, впрочем, изживяхме и при Иван Костов Докараха ни на ръба на оцеляването, камо ли да мислим да правим политики" - заяви депутатът.

„Защо не се концентрираме върху факта, че през декември м.г. шефът на Европейската комисия Жозе Барозу писа на Бойко Борисов, че има катастрофално изоставане с усвояването на европейските пари - 6 процента. Основните проблеми са в областите - големи инфраструктурни проекти, ЖП-сектора, пътища, води и др, където усвояването е 1 процент. Барозу не е писал на Сергей Станишев, нали" - попита П. Димитров.

Според него, изводът, който се налага, че СРС-тата се използват за компрометиране на неудобните, тяхното дискретиране и дори репресии спрямо тях. Около 2 млн. българи се слушат с благословията на премиера, повтори народният представител. „А какво остава за лидери на опозицията, на синдикатите, за крупните бизнесмени" - попита той.

Според него, демонстрираният след вота на доверие съюз между ГЕРБ и „Атака" влошава позициите на България в Европейския съюз, което ще ни струва приемането в Шенген, а на премиера - по-малко покани за визити.