Явор Божанков, БСП: Има две линии на действие – да дадем кредит на доверие или да изпратим държавата на нови избори

Авг 07, 2021 Новини БСП в медиите 0 1411

Ние продължаваме да държим на подписан ангажимент, на положени подписи

„Имаме 90% съвпадение с ИТН по отношение преговорните приоритети. Ние сме с ясната представа, че сме трета политическа сила и този кабинет не е наш, той е отговорност на “Има такъв народ“, но ние искаме в няколко ключови сектора да бъдат приети нашите приоритети и те бяха приети. Говоря за икономика, здравеопазване, социална, образователна, съдебна, където не само бях приети нашите предложения, а те залегнаха на декларация.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на БНР. Той припомни, че Националният съвет определи тази декларация като непълна и тя е недостатъчна. „Ние продължаваме да държим на подписан ангажимент, на положени подписи“, допълни Божанков като уточни, че предстои още едно заседание на Националния съвет, което окончателно да реши дали левицата ще даде подкрепа или не.

„Положението е сложно, виждайки какви са отношенията между останалите политически сили, а те са меко казано сложни. Държавата навлиза в сериозна политическа и парламентарна криза и то на фона на задаваща се ковид криза“, коментира Божанков.

Народният представител от левицата припомни, че персоналният състав на Министерски съвет е важен за тях, но Националният съвет е взел следното решение: „Той е отговорност на мандатоносителя. По отношение на правосъдното министерство видяхме една рокада в последния момент. Според мен тя целеше да тушира напрежението между “Демократична България“ и “Има такъв народ“. Явор Божанков обясни, че е по-важно ангажиментът за правосъдна реформа, където левицата има много конкретни искания в тази посока – не просто да затворят спецсъдилищата, но да се реформира цялата система.

„10 години не можахме да постигнем актуализиране на доходите, промяна в социалната политика, в данъчната политика по отношение на младите семейства и деца. Това в момента е поето като ангажимент и ние полагаме всички усилия да стане и тук имаме две линии на действие – да дадем някакъв кредит на доверие или още отсега да изпратим държавата на нови избори“, заяви Явор Божанков. Той допълни, че управлението не може и на бива да зависи от гласовете на ГЕРБ и ДПС, тъй като няма как да се смени модела на управление на ГЕРБ с гласовете на ГЕРБ.

Депутатът от левицата припомни, че позицията на партията, че ако третият мандат отиде при тях, БСП ще предложи служебното правителство да стане редовно и обясни: „Службният кабинет е добре балансиран, върши си работата добре и концептуално постигна това, което Народното събрание втори път не може. Ако третият мандат дойде при нас нашето решение е просто да потвърдим този работещ модел на служебния кабинет и да го предложим.“

Според Явор Божанков БСП беше приемана като партия на статуквото, защото останалите партии не са я били оценили правилно като парламентарна сила, но вече я припознават като надежден партньор.