Христо Проданов, БСП: Ние държим да има някакъв политически акт, в който ясно да се поеме ангажимент за провеждането на политики

Авг 04, 2021 Новини БСП в медиите 0 430

Левицата не участва в преговори за коалиция и няма претенции към министрите, а държи и следва своите политики

„Ние сме последователни, следваме път, който предварително ни е начертан от Националния съвет във връзка са разговорите, които проведохме по политики. Вчера ни беше даден и кабинетът като лица и днес ще имаме заседание на Националния съвет, но което ще се вземе решение съответно какви ще бъдат по-нататъшните действия на БСП.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Христо Проданов в ефира на БНТ, като допълни, че лицата в кабинета са непознати, от което самият той не е изненадан. „Ние се интересуваме от тези хора, за нас е важно те да са с безупречно минало и да са професионалисти в сферите, в които са предложени“, каза още Проданов.

В предаването “Денят започва“ социалистът обясни, че в разговорите, които БСП и ИТН са провели по политики, са намерили общите неща за двете партии и това е било едно от условията за евентуална подкрепа на левицата. „Другото условие беше да бъде представен състав на кабинета и това се случи. Ние държим обаче да има някакъв акт, документ, програма на правителството, политическа декларация или нещо, в което ясно да се поеме ангажимент за провеждането на политики.“ По думите му, ако това не се случи най-вероятно Националният съвет няма да гласува подкрепа на правителството.

„Ние се чувстваме като партньор, който е поел някакви предизборни ангажименти към своите избиратели и се чувстваме длъжни да се опитаме да ги изпълним. Ние сме изключително последователни и предвидими още от първия ден на 46-то НС, цялото 45-о НС, а в 44-то НС бяхме ярка опозоция“, каза Христо Проданов. Социалистът допълни, че левицата не участва в преговори за коалиция и няма претенции към министрите, а държи и следва своите политики.

Христо Проданов обясни, че на представянето на лицата в проектокабинета на ИТН са имали възможност да зададат въпрос към кандидата за министър-председател относно договорните отношения на България със Северна Македония: „Те казаха, че този въпрос не подлежи на коментар, изобщо, промяна на позицията на България спрямо Македония. Позицията на БСП съвпада с тази на “Има такъв народ“, коментира социалистът.

„Позицията на БСП от самото начало е, че не е подходящо в момента да има нови предсрочни избори. Ако това стане е възможно да върнем ГЕРБ на бял кон. Второ, хората вече са отегчени от избори и ще има доста по-ниска избирателна активност. Хората свършиха своята работа на 11-ти юли, гласувайки за определени партии, а оттук нататък е работа на политиците да свършат своята работа“, категоричен бе социалистът. Проданов добави още, че при нови избори няма да има възможност за преизчисление на пенсиите, защото няма да има актуализация на бюджета, както и до края на годината няма да има План за възстановяване и развитие, който да  е вкаран в Европа.

Христо Проданов потвърди позицията на БСП, че ако третият мандат им бъде връчен, ще се опитат на широка политическа основа да съставят правителство като последен шанс да се избегнат предсрочни избори.