Иван Иванов: БСП е основната причина за падането на ГЕРБ от власт

Авг 02, 2021 Новини БСП в медиите 0 1539

БСП е партията, която иска да се реализират политиките, очаквани от всички български граждани

„Още от самото начало заявихме, че търсим гаранция за реализирането на определени политики, които бяха обсъдени в провелите се срещи с “Има такъв народ“. Това заяви заместник-председателят на Парламентарната група на "БСП за България" Иван Иванов в ефира на БНР. Във връзка с т.нар. престрелки от вчерашния ден между Слави Трифонов и Христо Иванов социалистът обясни, че левицата не се меси в работата на другите партии и допълни: „БСП следва своя план, при нас е ясно, че държим на политики.“

В предаването “12 + 3“ Иван Иванов коментира кандидата за министър-председател от “Има такъв народ“: „Не го познаваме в детайли, той присъства в срещата в сферата на образованието, беше диалогичен и подготвен по темата.“

Социалистът бе категоричен, че БСП е открита, принципна и последователна, а представителите на партията многократно твърдят, че трябва да се състави редовно правителство и да има работещ парламент: „Предстои актуализация на бюджета, приемане на нов бюджет за следващата година, нашите политики, които се оказаха над 90% с тези на ИТН, а именно преизчисление на пенсиите, за ковид кризата, да се приеме Планът за възстановяване и устойчивост и много други.“

Още утре социалистът очаква да има среща с “Има такъв народ“, на която да бъде представен пълният състав на Министерски съвет. По думите му формата на гаранцията, която БСП иска да има, трябва да стане ясна на срещата, но е категоричен, че такава гаранция трябва да има. „В противен случай всичко това, което беше изговорено, ще остане във въздуха“, каза още той.

Във връзка с 5-те приоритета, които изброи кандидатът за премиер Пламен Николов, Иван Иванов заяви, че неминуемо ще имат неразбиране по отношение промяна на избирателната система, но това също предстои да бъде обсъдено.

„Не сме поставяли условия към мандатоносителя по отношение на кадрови назначения, разговорите бяха по политики и там се намериха нашите допирни точки. БСП предложи наистина реални действия и политики моделът от последните 4 години да бъде преборен. За наша радост те се оказаха и в приоритетите на мандатоносителя“, обясни той. „БСП е основната причина за падането на ГЕРБ от власт. За нас винаги е бил важен интересът на българските граждани, а не тяснопартийния. В тази посока се оказахме един предвидим партньор за ИТН“, каза още социалистът.

Иван Иванов потвърди позицията на левицата, че нямат намерението и настроението да предлагат министри, по мнението му това е право на мандатоносителя. „Ние не сме тези, които извиват ръце и тези, които искат да налагат кадруване в един кабинет. Ние искаме да реализираме политики, това трябва да е много ясно и дебело подчертано. БСП е партията, която иска да се реализират политиките, очаквани от всички български граждани“, категоричен бе той.

Социалистът обясни, че БСП ще вземе своето окончателно решение за това дали ще подкрепи кабинета, на заседание на Националния съвет. „БСП е най-демократичната партия и всички решения се взимат от колективния орган, това е най-логичното решение. Това ни прави по-предпочитане и предвидими, защото прищевките на един или друг не могат да бъдат мотиви за промяна в поведението“, обясни той.

Иван Иванов коментира, че ако се стигне до там третият мандат да бъде връчен на БСП, този път левицата ще опита да реализира мандата. „Нашите очаквания са все пак кабинет да бъде реализиран още с първия мандат. Ако нашите приоритети, които обсъдихме в преговорите, бъдат заложени в програмата на правителството и бъдат гарантирани под някаква форма, ще подкрепим подобен кабинет до момента, в който той ги реализира“, завърши той.