Името на ДАНС се използва за политически цели

Янр 24, 2011 Новини БСП 0 1265

  Сергей Станишев: Няма ефективен контрол при използването на СРС-та     През последните 18 месеца сме свидетели как името на ДАНС се използва за политически цели

 

Сергей Станишев: Няма ефективен контрол при използването на СРС-та  

 

През последните 18 месеца сме свидетели как името на ДАНС се използва за политически цели. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев след среща на ръководството на ПГКБ с ръководството на ДАНС. Според лидера на БСП,  липсва ефективен контрол и е налице произволно използване на информация от СРС-та. „Не смятаме, че има достатъчен контрол и ясни критерии за използването на СРС-та", заяви Станишев и добави, че са необходими законови промени. Лидерът на социалистите напомни, че БСП работи по промени в Закона за използване  на СРС-та. От левицата ще искат да има и независим външен контрол върху службите за начина, по който се използват тези средства.  

Ръководството на БСП е изразило притесненията си от драстичното нарастване на броя използвани СРС-та. Станишев отбеляза, че за последните три години броят на СРС-тата, поискани от ДАНС и от прокуратурата, се е увеличил почти четири пъти. „Това не смятаме за нормално", изтъкна лидерът на БСП. Според него, масовото използване на СРС-та създава условия за полицейска държава и за злоупотреба с информацията от тези средства. Станишев изтъкна, че за една година СРС-тата са близо 20 000, което означава, че са подслушвани стотици хиляди граждани. Целта, според лидера на БСП, е набиране на информация, компромати и натиск.

Сергей Станишев изрази възмущението си от факта, че лично вътрешният министър Цветан Цветанов използва СРС-та за политически цели. Лидерът на БСП припомни, че Цветанов прочете в парламента СРС-та и по тази причина министърът подлежи на наказателно производство.  „Този плач, който чуваме от него и от премиера за това, че се разклаща държавността, е смешен", заяви Станишев. По думите му, министърът на вътрешните работи се изживява като съд, позволява си да насочва разследвания и да раздава квалификации.

Според Станишев, от ръководството на ДАНС зависи дали ще позволи Агенцията да бъде използвана за политическите нужди на управляващите, в това число при предстоящите избори. Председателят на БСП допусна, че по места екипи на ДАНС могат да бъдат въвлечени в този процес. „Имаме информация за нагласата на управляващите да използват МВР и специалните служби", заяви лидерът на БСП. Станишев изтъкна, че по време на вота на доверие Цветан Цветанов по същество е признал използването на МВР в частичните избори в Разлог. „Ако ДАНС се поддаде на натиск от страна на управляващите, в частност на министър Цветанов, ще бъде променено и нашето отношение към ръководството на ДАНС и към службата като цяло", заяви председателят на БСП. Станишев определи като странно използването на ДАНС за политически цели по отношение на подписката на РЗС. „БСП не споделя тезите на РЗС за радикална промяна на държавното устройство, но не е работа на ДАНС да проверява истинността на подобни подписки", категоричен беше лидерът на БСП.  По думите му, това е пряка намеса в личния живот на хората, създава се страхова психоза и се прави невъзможно участието на хората в каквито и да било инициативи.

По време на срещата, от БСП са изразили безпокойството си от въвличането на ДАНС в порения скандал, свързан с оповестените разговори на шефа на митниците с представители на властта. Лидерът на БСП изтъкна, че е необяснимо защо не е предприето никакво разследване, след информацията, която излезе в публичното пространство. Според Станишев, не е нормална практика СРС-та да не се унищожават в законовия срок, а да се трупат в продължение на години. Това според лидера на БСП създава условие за използването им за политически цели. Станишев беше категоричен, че единственият достоен начин за парламента да излезе от скандала и да се изясни истината, е да се създаде специализирана комисия, която да се занимае с контрабандата и покровителството над нея.  „Важно е дали институциите ще излязат от ситуацията на основата на закона и дали оповестената информация ще бъде обективно разследвана", добави лидерът на БСП. Той изрази тревогата си от нагласата в Европейския парламент -  специализираната Комисия за контрол върху специалните служби в ЕС да се заеме първо с България. „Това не е добре", категоричен беше председателят на БСП. Според Станишев,  замитането на скандала под килима няма да реши проблема с доверието на хората вътре в страната и с доверието на европейските институции. „Никакви живи щитове от народни представители от ГЕРБ и Атака няма да спасят управляващите", добави лидерът на социалистите.

Сергей Станишев отбеляза, че предстои среща и с главния прокурор. „Прокуратурата трябва да се произнесе по отношение на съдържанието на разговорите. Тя трябва да се сезира или ние ще я сезираме", заяви лидерът на БСП.   

 

Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>