Проф Иво Христов, БСП: С ИТН имаме еднакви позиции за Северна Македония и Истанбулската конвенция

29.07.2021г.

“С “Има такъв народ” беше констатирано  съгласие по основните външнополитически теми, касаеши нашата страна, в частност отношенията между България и Република Северна Македония; разширението на Европейския съюз и Западните Балкани.” Това заяви народният представител от "БСП за България" проф. Иво Христов пред журналисти в Народното събрание след преговори по сектор външна политика с експертна група, излъчена от “Има такъв народ”.

По отношение на евентуалното започване на  преговори на РСМ по присъединяване в ЕС,  левицата и ИТН имат следното становище - РСМ  следва да отговаря на необходимите условия за влизане в съюза, касаещи, сладването на основните европейски стандарти.

БСП и “Има такъв народ” се обединяват около това, че Северна Македония следва да изпълнява своите задължения, произтичащи от договора за приятелство с Република България, премахване на езика на омразата и недопускане на практики и действия, противоречащи на европейските ценности.

“БСП и ИТН смятат, че българската позиция по отношение на Република Северна Македония следва и занапред да се базира на сключения договор от двете страни, декларацията на Народното събрание и концепцията на БАН.”, поясни проф. Христов.

Относно Истанбулската конвенция двете страни се обединяват около решението на   Конституционния съд че - на територията на Република България конвенцията е неприложима.

“Имаме изключително голяма сходство и съвпадения в сектор сигурност. Те са  в три направления, като едното от тях е деполитизация на структурите на МВР, ДАНС и разузнавателните служби.” Това заяви зам-председателят на ПГ на БСП Иван Иванов след консултациите с ИТН по сектор “Сигурност”. 

Като втори проритет Иванов открои стратегически преглед и усъвършенстване на базата свързана с националната сигурност и нов закон за МВР, който се иска от служителите.

“Третото направление е технологичното обновление на целия сектор сигурност.”, заяви Иван Иванов.