Атанас Зафиров: Ролята на БСП в този парламент е оценена и е ясно, че без “БСП за България“ няма как да бъде сформирано правителство на промяната

Юли 26, 2021 Новини БСП в медиите 0 1014

БСП вече не се смята за партия на статуквото

„Разговорите с “Има такъв народ“ се проведоха в позитивен план. Ние сме удовлетворени, че бяхме поканени на тези преговори. Вчера нашият Национален съвет взе решение те да продължат вече на експертно ниво. Още днес ще бъде проведена такава среща между експертните групи на тема социални политики. Началото на разговорите е позитивно и се надявам да продължат в този дух. “Има такъв народ“ са първа политическа сила, те решават с кого да преговарят и ние сме удовлетворени, че ролята на БСП в този парламент е оценена и е ясно, че без “БСП за България“ няма как да бъде сформирано правителство на промяната.“ Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на БНТ. Той определи като положително, че БСП вече не е определяна като партия на статуквото.

По думите на социалиста последователната политика на БСП е показала, че левицата има ясни приоритети, ясна заявка за промяна на модела и няма как да бъде встрани от този процес.

В предаването “Денят започва“ той заяви, че за БСП е важно кой друг ще подкрепи правителство на ИТН: „Затова вчера взехме решение - контактната група да проведе среща и с другите парламентарно представени партии, по-специално “Демократична България“ и “Изправи се.бг! Ние идваме“, за да консултираме нашите позиции относно съставянето на кабинет“.

Според Атанас Зафиров на Националния съвет от левицата са определили 5 приоритета, които се надяват да бъдат на масата на разговорите: „На първо място това са социалните политики, здравеопазването, образованието, наука и културата, на четвърто място борбата с корупцията и съдебната реформа.“ Петият приоритет, но не на последно място, е възраждане на българската икономика. Социалистът добави, че има и теми, по които левицата няма да отстъпи от своите виждания, от които са неравенствата и социалната политика, както и темата за Република Северна Македония.

По думите на Атанас Зафиров една от пресечните точки на БСП с “Има такъв народ“ е темата за пенсионната реформа: „Там разминаването е единствено в сроковете, но общото мнение е, че парите, с които живеят българските пенсионери, са недостойно малко. В здравната реформа също имаме разбирания по отношение на това болниците да не са търговски дружества, в образованието и съдебната реформа също“, обясни Зафиров. Той допълни, че размерът на субсидията е една от темите, по които двете партии имат разминавания: „Ние не сме съгласни с популисткия подход и смятаме, че трябва да има ясен и прозрачен модел на финансиране на политическите партии, така че да не бъдат тласнати в ръцете на различни олигарси“, посочи той.

„След преговорите очакваме да бъде сформирано предизборно споразумение, за да е ясно какви ще бъдат приоритетите, които ще следва този кабинет. Оттам нататък ще видим лицата и след това ще съберем отново нашия колективен орган и ще решим окончателно дали ще дадем своята подкрепа или не“, коментира социалистът.

Атанас Зафиров бе категоричен, че въпросът за оставка на председателя на партията не е на дневен ред. „На Националния съвет набелязахме мерки за излизане от състоянието, в което се намира в момента партията и те не включват оставки.“ Той определи като сбирка, а не протест, събирането на 50-60 човека пред централата вчера: „Подобни неща имат за цел да разконцентрират партията, да я тласнат в погрешна посока и да я хвърлят в хаос“, каза още той.