Нинова: Националният съвет дава мандат за 5 приоритета за преговори

Юли 25, 2021 Новини БСП 0 1441

НС на БСП ще вземе окончателно решение за подкрепа, след като ИТН представи своето виждане за поименен състав на правителството и неговите приоритети

В разширен състав Парламентарната група, Националният съвет и коалиционните партньори от коалиция „БСП за България“ със 120 гласа „за“ и един „против“, без „въздържали се“ взехме няколко решения. Обявяваме се, че искаме да гарантираме сигурност на гражданите и стабилност за България, и ще положим усилия за съставяне на редовен кабинет и работещ парламент. 

Нашата цел е парламентът и правителството да довършат пълното разграждане на досегашния модел на управление. Имаме пет приоритета, които залагаме в политиките по съставяне на правителство. 

Първият е социалната политика и политиката по качество на живот, която включва борба с неравенството и бедността, увеличаване на доходите, в това число преизчисляване на пенсиите, и политика за младите и работещите хора. 

Вторият приоритет е реформа в здравеопазването, която да гарантира достъпно и качествено здравеопазване и да изпълни конституционното условие за достъп до безплатно здравеопазване на българските граждани. 

Третият приоритет е образование, наука и култура. Четвъртият е борба с корупцията и качествена съдебна реформа. И пето - възстановяване на икономиката.

Има две теми, според решението на Националния съвет, които ние не приемаме.

Едната е налагане на либерален модел на управление, на оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активи, които са от ключово значение за националната сигурност на страната и за хората. – в частност приватизацията на ББР, концесиониране на пътища и т.н. 

Заявяваме желанието си Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, но препотвърждаваме позицията си, че това не бива да става за сметка на българския национален интерес и българската история.

Как ще продължим оттук нататък: 

Националният съвет реши следното: дава мандат на групата за контакти да продължи преговорите с „Има такъв народ“.  

Дава мандат да бъдат поканени на разговори и организирани срещи с другите две партии – „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Възлагаме на Изпълнителното бюро да излъчи експертни групи , които заедно със съветите към Националния съвет да започнат да работят с експертните групи на другите партии – така, както се разбрахме вчера на разговорите с „Има такъв народ.

Четвърто - разговорите да бъдат финализирани със споразумение за подкрепа. 

Пето - окончателното решение за подкрепа ще бъде взето отново на Национален съвет, на следващо заседание, след като контактната група внесе резултатите от преговорите и напредъка по тях, и след като “Има такъв народ” представи своето виждане за поименен състав на правителството и неговите приоритети.

Тогава ще съберем отново Национален съвет и ще дадем окончателната си позиция. Дотогоава имаме мандат да продължим разговорите.

В контактната група за преговори с ИТН влизат Корнелия Нинова, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Христо Проданов.