ГЕРБ приватизира златни български дружества за малко пари и за свои хора

Янр 21, 2011 Новини БСП 0 1495

  Симеон Дянков и Цветан Цветанов във война за 2 млрд

 

Симеон Дянков и Цветан Цветанов във война за 2 млрд.лв.

 

 

Ще се приватизират златни предприятия за жълти стотинки. В стратегията на правителството за приватизация цари пълен хаос. Това заяви народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова в парламента. Тя изрази съмнение, че управляващите ще правят приватизацията „под масата" за малко пари и за свои хора.

          Според депутата от левицата, се нарушава Закона за Сребърния фонд. Нинова изтъкна, че в него е записано, че приходите от приватизация отиват във фонда. В Закона за бюджета за 2011г. обаче пише, че приходите от приватизация ще отидат за попълване на дупката в бюджета и нито лев за Сребърния фонд, който гарантира стабилността на пенсионната система. Нинова отбеляза, че управляващите не могат да осигурят приходи в бюджета от нормална икономическа дейност в страната, защото бизнесът е съсипан, няма приходи от акцизи и ДДС и се краде от контрабанда.  По думите на депутата от левицата, има нарушение и на Закона за приватизацията.

          Корнелия Нинова се възмути как може вицепремиерът Дянков, отговарящ за приватизацията, да не знае кои дружества ще се приватизират тази година. Депутатът изтъкна и драстични разминавания между Министерски съвет и Агенцията за приватизация, които Дянков така и не обясни. В Закона за бюджета за 2011г. например е записано, че за тази година от приватизация ще бъдат осигурени 450 млн.лв., а в плана на Агенцията за приватизация пише, че ще се приватизират активи за 250 млн.лв.

          Депутатът от Коалиция за България изтъкна и абсурдната ситуация, при която Национален технологичен център по климатичните промени ЕААД ще се занимава с приватизацията.

По повод скандала с имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов, Корнелия Нинова отбеляза, че вече три месеца тече проверка на едно физическо лице, въпреки че на третия ден от скандала директорът на НАП Красимир Стефанов заяви, че е направена проверка и няма проблем. Сега, след три месеца, няма резултат. „Да не би да е възникнал някакъв проблем и да се чудите как да го покриете?", попита депутатът. Нинова се обърна към Симеон Дянков: „Персонално за вас направо ми е мъчно -  да търсите начин да измиете очите на основния си враг в правителството, с който се борите кой, как и какво да вземе от контрабандата".

По време на парламентарния контрол депутатите от Коалиция за България поставиха въпроса и за кораба с цигари във Варна. Симеон Дянков обяви случая за най- големия удар на българските митници заедно с европейската митническа служба. Цветан Цветанов обаче каза, че не ставало дума за контрабанда. Така и не стана ясно дали е контрабанда тази стока, или не е. Според Нинова, случаят е показателен за това, че двамата вицепремиери са във война за контрабандата на цигари в България. „Това означава война за 2 млрд.лв.", заяви депутатът от левицата.