Кристиан Вигенин: БСП е била и ще остане ключов фактор в българската политика

Юли 24, 2021 Новини БСП в медиите 0 1262

Ще продължим да говорим с ИТН по политики, ако първоначалните разговори ни удовлетворят, посочи социалистът

"Фактът след тези избори е, че ГЕРБ е в изолация. Наследството на ГЕРБ трябва да бъде преодоляно. То навлиза много в дълбочина и много от усилията, които в момента се опитваме да свършим и да начертаем посока на действие, са провокирани именно от това тежко наследство." Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин в "Панорама" по БНТ.

По неговите думи в българския парламент не може да има стабилно мнозинство без участието на БСП и БСП не бива да бъде разглеждана като партия, която по принцип ще дава подкрепата си за нещо, само защото е насочено към преодоляване на наследството на ГЕРБ. 

"Ние сме на етап, в който трябва да говорим за позитивните неща и за следващите стъпки. За да се случи това, е нужен диалог", подчерта Вигенин. 

"Подкрепа от страна на "БСП за България" за  съставяне на правителство е възможна, но, разбира се, при определени условия. Предстоят разговори с "Има такъв народ", на които ще чуем какво предлагат. След тези разговори, в неделя имаме заседание на Националния съвет на БСП, на което ще определим някаква рамка на бъдещите разговори. Очакваме през следващата седмица, ако това, до което стигнем на първоначалните разговори е удовлетворяващо и Националният съвет го подкрепи,  да продължим с по-конкретни разговори по политики", очерта следващите стъпки социалистът.

Кристиан Вигенин посочи, че разговорите ще протекат в разглеждането на политики, които социалистите искат да видят в програмата на следващото правителство и на такива, които не искат да видят - т.нар. червени линии.

"Държим да има и ясни гаранции за ангажиментите, които се поемат. Не може единствено на база обещание да дадем своята подкрепа. Бихме искали да видим и един по-сериозен подход. Не бихме искали БСП да се ангажира в някакви краткосрочни конфигурации, които нито ще дадат дългосрочен резултат на страната, а обратно - могат да навредят на всяка една от партиите, които се включат в такъв проект за управление", каза още той и предупреди, че това може навреди и на самата демокрация на парламента, защото ще се потвърди за пореден път, че парламентът не може да създаде нещо трайно и дългосрочно в този си състав.

Коментирайки актуалните теми, свързани с изслушването на министрите Бойко Рашков и Янаки Стоилов в парламента, Кристиан Вигенин припомни, че БСП вече повече от година иска оставката на Иван Гешев и това в нито един момент не е поставяно под съмнение. 

"Ние подкрепяме усилията на министрите Рашков и Стоилов да поставят публично въпроса за действията на Иван Гешев там, където му е мястото - във Висшия съдебен съвет. Що се отнася до реакция на ВСС, тя потвърждава нуждата от дълбока реформа, от промени във ВСС и от нов главен прокурор. Иван Гешев е крепителят на статуквото, което беше създадено през последните години. Това статукво си отива, нормално е да си отиде и той", категоричен бе зам.-председателят на БСП.

На въпрос за исканията за оставка на ръководството на БСП преди пленума на партията, Вигенин заяви: "Всеки един член на партията има право да поставя под въпрос резултатите от изборите. Разбира се, те не са добри. Но все пак ние сме разумна партия, Националният съвет също и в тази ситуация, в която се намира страната, едва ли сега БСП отново трябва да се занимае със себе си, вместо да погледне в перспектива и да види кое е най-доброто за България."

По неговите думи стъпките, които БСП трябва да предприеме, за да се стабилизира като партия и да разшири влиянието си, са набелязани и  ще бъдат обсъдени в неделя на заседанието на Националния съвет. 

"Искам да уверя всички, които симпатизират на БСП, БСП не е в лоша кондиция. Тези резултати са по-скоро стимул ние да погледнем към дълго забавените реформи в някои от секторите, поради които БСП постига недобри резултати в последните години. БСП е била и ще остане ключов фактор в българската политика, независимо от желанието на опоненти, и вътрешни, и външни, тя някак си да изчезне от политическата сцена", каза в заключение Кристиан Вигенин.