Атанас Зафиров: Опитите за разклащане на ръководството на БСП могат да провалят преговорите за правителство

Юли 23, 2021 Новини БСП в медиите 0 1920

Призовавам тези хора да не го правят, ще хвърлят държавата в хаос

"На консултациите с президента заявихме нашето намерение, при нереализиране на мандата от първата и втората парламентарна сила, ако мандата стигне до БСП, да не го връщаме и да опитаме да съставим правителство." Това каза зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в предаването "Делници" по Евроком.

Според него изборите не са произвели категоричен победител и на базата на тези резултати никоя една формация не може да претендира за монопол над властта.  

"Избирателят ни каза, че има нужда от консолидация и единство, и БСП е готова да покаже едно разумно поведение в това отношение. Продължаваме да смятаме, че единственият начин е диалогът и сътрудничеството между политическите сили, така че да може да бъде сформирано едно успешно управление", категоричен бе Зафиров.

Социалистът констатира, че в последните дни се забелязва променено отношение към БСП и ако до скоро левицата е била слагана в една редица с ГЕРБ и ДПС като статукво, то сега вече не е така. По неговите думи потвърждение на това е поканата за разговори, която от "Има такъв народ" са отправили към БСП.  Ако досега бяхме ограничавани до партия на статуквото и бяхме слагани в една редица с ГЕРБ и ДПС, то сега е видимо, че БСП не се припознава за партия на статуквото. 

Зафиров изрази надежда, че тези разговори ще продължат и след първоначалната среща.

"Жизненоважно е да се сформира редовен кабинет, тъй като предстоят сериозни предизвикателства. Един служебен кабинет не може да се справи с тези предизвикателства", посочи той.

Според зам.-председателя на БСП в процеса на сформирането на едно правителство най-важни са политиките, които то ще следва. "Не случайно днес на консултациите президента Радев каза, че приветства намерението БСП да бъде включена в политическите разговори, защото БСП може да даде не само математическа добавена стойност към подкрепа за правителство, но и идейна. БСП е идейна партия, особено в социалната политика и ние можем да бъдем изключително полезни с нашия опит, нашите програми и нашите експерти", каза още Атанас Зафиров.

Зафиров потвърди думите на председателя на БСП Корнелия Нинова по-рано днес, че би било неразумно която и да е партия да предложи своя лидер за премиер, при липсата на ясно изразен победител на изборите и при изключителната трудност да се сформира работещо парламентарно мнозинство.

Атанас Зафиров коментира и вътрешнопартийните въпроси на БСП и исканията за оставка на ръководството след провелите се избори. "Исканията за оставка на ръководството не са нови. Те периодично се подклаждат от една група хора в партията, т.нар. вътрешна опозиция, която използва всеки удобен случай да клати ръководството. Особено когато сме изправени пред важни изпитания. Така че всичко това не е ново. Има и едно заявено намерение за протест пред централата на БСП по време на заседанието на Националния съвет на партията в неделя. На този форум трябва да вземем решение какво да бъде поведението ни на тези преговори за съставянето за правителство, какви да бъдат нашите условия, какво да бъде поведението на парламентарната ни група, така че да дадем дълъг живот на този парламент, за да реализираме нашите законопроекти. На фона на тази сериозност, някакви хора искат да правят шоу. Искам да се обърна към тях, да не го правят. Обръщам се към Димитър Дъбов, който обясняваше как щял да изхвърля от четвъртия етаж ръководството. Разбирам, че и хора в Пловдив около Гергов организират някакво мероприятие. Тези хора в момента правят нещо много опасно, ако всичко това е вярно. Опитват се да разклатят не само партията, а и цялата държава. Защото този подход на обезсилване на БСП в този изключително важен за партията и за държавата момент ще попречи на участието на  БСП в едни успешни преговори за съставяне на правителство, хвърляйки държавата в хаос. Искрено призовавам тези хора да не го правят, това ще се обърне и срещу тях", призова социалистът.