Димитър Данчев, БСП: С ИТН ще търсим диалог по политики

Юли 23, 2021 Новини БСП в медиите 0 719

Доверието в НС ще продължи да спада, ако не се намерят нужните икономически решения, заяви Данчев

"Надявам се първия диалог между БСП и ИТН да не бъде последен. Ще търсим обединение около политики и решаването на важните за страната въпроси. Вече имаме внесени законопроекти в 46-то Народно събрание и те касаят преизчисляване на пенсиите и помощ за отглеждането на деца, като тя да се изравни с минималната работна заплата. Всички икономически и социални проблеми чакат решението си и се надяваме, че ИТН в преговорите си с нас ще подходи с разбиране именно по тези въпроси и ще търси подкрепа за решаването им.”Това заяви народният представител от БСП Димитър Данчев пред България он еър.

Той обясни, че Комисиите, които са галсувани вчера  имат за цел да разкрият истината за това, което се е случило. 

“Народното събрание е законодателен орган и там трябва да се търсят принципните решения. Силно се надявам причината за дългите дискусии в него да не е само в търсене на публичния ефект от тях. Доверието в парламента ще продължи да спада, ако не се намерят нужните решения. Корупцията, която вероятно стои зад казуса "Росенец", е един от най-честите проблеми в България. Имаме критики, отправени от Европейската комисия по отношение на законодателния ни орган, състава и начина на избиране на Висшия съдебен съвет. Би следвало да се стигне до намесата на Народното събрание и в този казус.”

На въпроса какво е мнението му за актуализацията на бюджета днес от Служебното правителство, Данчев отговори: "Надявах се, че служебното правителство ще даде информация за това, което готви като промени, без да ни поставя пред свършен факт. Аз лично бях подготвил въпрос към министъра на финансите. Ние сме внесли предложение за актуализация на пенсиите спрямо средноосигурителния доход от 2018г., което ще струва 600 млн. годишно. 

Днес чухме, че служебното правителство очаква преизпълнение на приходите на бюджета, но от друга страна виждаме и че се страхува да предприеме такова действие. Имайте предвид, че страните, които вече имат планове за възстановяване по-бързо ще получат финансиране и по-бързо ще реализират своите проекти, което ще увеличи тяхната конкурентоспособност. Със сигурност забавянето на изготвянето на такъв план ще бъде проблем за България и икономиката ни".