За БСП е важно да се възвърне истинският парламентаризъм, както и да се изкара корупцията от законите

Юли 22, 2021 Новини БСП в медиите 0 711

Образът на бъдещия премиер трябва да е отрицание на предишния

„За момента има неофициални разговори, очакваме и официална покана за такива от името на “Има такъв народ“.  Предполагам, че те ще бъдат поетапни с всяка една партия в съботния ден, тъй като и нямаме много време. Ако президентът връчи мандата в петък ще имаме точно една седмица да видим дали ще имаме сили да водим диалог, чрез който да се стигне и до правителство.“ Това заяви депутатът от ПГ на “БСП за България“ Стоян Мирчев в ефира на Нова телевизия, който определи като нещо положително факта, че се започват разговори. „Промяната на модела става по този начин, тъй като няма нито една партия със 121 гласа“, допълни той.

„Промяна става чрез политики, които като седнем на масата за преговори, ще видим дали можем да приложим. От една страна имаме своите предложения, за които ще се борим, като това да увеличим доходите на хората и да преизчислим пенсиите. От друга страна имаме червени линии, с които няма как да се съгласим като приватизиране на ББР и концесиониране на автомагистралите“, категоричен бе социалистът. По думите му трябва да се намери пресечната точка, където някои от предложенията да бъдат удовлетворени, но и някои от предложенията на ИТН да останат за друг период.

Много важно за левицата е да се възвърне истинският парламентаризъм, както и да се изкара корупцията от законите. „Последните 12 години от ГЕРБ направиха така, че в България корупцията да е законна“, заяви Стоян Мирчев.

Според депутата от ПГ на “БСП за България“ Явор Божанков в политиката има място за младите хора, но неговото послание към младите хора е, че трябва да се отърсят от клишето, че политиката чака младите хора. „Всъщност политиката е едно враждебно място, една трудна среда и младият човек трябва да се настрои за сериозна битка, за да намери своето място“, заяви социалистът в ефира на България он еър.

„Задачата пред нас е да утвърдим парламентаризма като започнем да вдигаме устойчиво качеството на законодателните актове, да правим оценка на въздействията, да ги обсъждаме сериозно и професионално. Също така трябва да променим процедурите и най-сетне да върнем доверието на българските граждани в институцията“, каза още той  от кулоарите на Народното събрание.

Явор Божанков беше категоричен, че образът на бъдещия премиер трябва да е отрицание на предишния. „Винаги сме казвали, че трябва да сменим модела на управление. Изпълнителната власт и министрите са служители на народа, а представител на народа са народните представители. Ние представляваме суверена, нашата работа е да контролираме министрите, когато не си свършат работата да изберем нови“, заключи социалистът.